Граждани излизат на протест срещу изграждането на фотоволтаична централа край

...
Граждани излизат на протест срещу изграждането на фотоволтаична централа край
Коментари Харесай

Граждани излизат на протест срещу изграждането на фотоволтаична централа край Средец

Граждани излизат на митинг против построяването на фотоволтаична централа край Средец . Той ще се организира в 10:00 часа на 21 февруари пред Съдебната палата в Бургас. Организатор е Сдружение в социална изгода: “За чиста природа-село Дюлево ”. 

Общинският съвет Средец е дал единодушие за построяването на фотоволтаична централа в землищата на селата Дюлево, Светлина, Суходол и Орлинци с повърхност от 8 хил.дка .

Прекалената непосредственост на централата до обитаемоте места основава терзания измежду локалното население. Опасенията им са, че построяването на сходен слънчев парк ще се отрази отрицателно върху природата, животните, водните водоеми и здравето на жителите на селата .

Недоволстват и фермерите и животновъдите, които се опасяват, че ще останат без пасища за изхранване на животните, тъй като фотоволтаичната централа ще бъде върху пасища . Ловците и пчеларите също са срещу.

Пред Искра.бг един от уредниците на митинга в Бургас Валентин Киров изясни, че за тях фотоволтаиците единствено за момента могат да бъдат наречени „ зелена сила “

„ Не се изгарят въглища. Използва се слънчева светлина. Но оттам-нататък тези централи имат към 40 години живот. Самите кафези са силициеви, т.е. те са неразградим материал. Стъклото, което покрива тази клетка, е също от материал, който не се разгражда в природата и това е международен проблем, който ще стане проблем и на нашето село “ , акцентира той. И добави:

„ Инвеститорите ще изчезнат след време, каквато е практиката в България и този проблем ще остане. “

Киров акцентира, че по-важният проблем е, че се унищожават аграрни земи, пасищни земи

„ И сега не се дава на някои животновъди, които са в селото, да разширят своето произвеждане. А по хипотеза тези земи би трябвало да се употребяват най-вече за такива цели. Измама има с това, че има изоставени аграрни плодородни земи. Нищо сходно. Тези земи даже и сега са засети с култури “ , уточни още той. 

По думите на Киров всичко е минавало до момента прикрито, с цел да не разбере популацията какво следва и да няма публичност . Затова има и заведено дело в Конституционния съд . По неговите думи били нарушени всички условия за предназначението на земеделските земи, които 50 години няма да бъдат налични за земеделие. 

„ Другото, което се твърди в общинското решение и което не е правилно е, че тези хора имали 25% от земите. Това не е правилно. Те имат посредством точно на този подкупен Общински съвет, който е продал преди този момент земите, с цел да имат те някаква благосъстоятелност. И то са го продали отново с неразбираеми процедури “ , безапелационен бе уредникът на митинга пред Съдебната палата в Бургас. И акцентира:

„ Цялата работа мирише на корупция! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР