Графика: ВСС/ИПИ Защо това се случва е необяснимо и поражда

...
Графика: ВСС/ИПИ Защо това се случва е необяснимо и поражда
Коментари Харесай

Успялото българско административно правосъдие

Графика: ВСС/ИПИ

Защо това се случва е необяснимо и поражда редица въпроси:
Защо не се командироват съдии от по-малко натоварени административни съдилища към по-натоварените, а се прибягва до общите? Защо се черпи човешки запас (между двама и шестима съдии годишно) и от най-натоварения съд в страната - Софийския областен (СРС)? Как се подсигурява качеството на правораздаването, доколкото командированият арбитър може да не е съответно квалифициран за административните каузи, които следва да преглежда (особено в подтекста на това, че болшинството от командированите съдии са от районните съдилища)? Как се подсигурява качествено и срочно правосъдие на съдилища като СРС, който се " обезкървява " и се поражда кадрови недостиг, водещ до претоварване на останалите съдии? Въз основа на какви критерии се избира да се командирова един арбитър, а не различен?
Всички командирования съгласно регистрите се правят без претекстове. Макар да има мнения като " до завръщане на титуляр ", " на незаета щатна служба ", " служебна нужда за командироване ", " висока натовареност ", това съставлява само констатация на фактическо състояние. Не се съдържат пояснения за какво е предпочетен избран арбитър пред различен, не се съдържат данни и за основанията за откомандироване. Така, на процедура, командированията се реализират еднолично, без ясни, предвидими и справедливи правила, без мощни причини и явна нужда. Това е изключително тревожно, тъй като командироването на съдии от районни съдилища в административни се равнява на повишение, надлежно по-високо възнаграждение, и по този метод се заобикаля конкурсното начало като изискване за кариерен напредък. При него по формулировка изборът на един арбитър пред различен се реализира след оценяване на неговите професионални качества. При командироването това изискване е " финтирано ", като има съдии командировани от общ в административен съд в продължение на 46 месеца, 60 месеца, 62 месеца. Всичко това буди опасения, защото подсказва удовлетворяването на неразбираеми ползи, а не тези на правораздаването, а оттова и на жителите.

Това се илюстрира и от намаляващия брой командировани съдии от общите към административните съдилища след 2021 година Именно през 2021 година са оповестени два състезанието за административни съдилища - за повишение и за в началото назначение. За последния са оповестени и след това назначени впечатляващите 31 външни за системата индивида, само че по какъв начин да е другояче, щом разпределението е препоръчано от ръководителя на Върховен административен съд. Броят на командированите понижава освен поради това, че се заемат свободни длъжности за съдии, само че и тъй като част от тях се заемат точно от командированите преди този момент съдии от общите съдилища. Това дава опция да се тества лоялността им за избран интервал от време.

В състезанието за повишение от 23-ма назначени в административни съдилища, 5 са били командировани по-рано от общи. По силата на член 193, алинея 6** от Закон за съдебната власт обаче, още 10 съдии и 1 прокурор останали под чертата след състезанието за повишение са назначени в административни съдилища като 8 от тях са били командировани по-рано от общи съдилища. В състезанието за в началото назначение пък са назначени някогашни правосъдни помощници, някогашен член на ЦИК, някогашен чиновник на ИВСС, деца или родственици на магистрати и някогашни депутати и изобщо - все " наши хора ", цветът на юридическата нация, дължаща преданост на ръководителя на Върховен административен съд. И всичко това, до момента в който Върховен административен съд анулира всички състезания за общите съдилища, давайки опция за продължение на безконтролното командироване в тях.

Всичко това демонстрира, че командироването може да се изроди в нещо рисково - асортимент на съдии не по законния ред. Още по-притеснително е, когато това се реализира в органи на правосъдната власт, които гледат каузи, заведени от жители против властта, каквито са административните съдилища. Затова пълномощието на ръководителя на Върховен административен съд да командирова съдии от общите следва изцяло да бъде отстранено, а не да се одобряват палиативни ограничения като предлагането в плана това да става " след координиране с ръководителя на Върховен касационен съд ". Още повече че щатните бройки са запълнени след състезанията, новият план на Закон за съдебната власт е обещаващ във връзка с състезанията и атестациите и те би следвало отсега нататък те да протичат ритмично. 

* Информационното табло на Европейски Съюз в региона на правораздаването е част от: 

** В 9-месечен период от привършване на миналата конкурсна процедура с решение на съответната гилдия на Висш съдебен съвет и при съществуване на освободена служба в орган на правосъдната власт, съответната гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за назначение на идващия по ред претендент в състезанието за повишение или за пренасяне, получил последна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от доста добър " 5,00 "

е част от Правната стратегия на ИПИ от началото на 2019 година, където продължава да развива и надгражда дългогодишния си опит в региона на устройството и организацията на правосъдната власт и нейната самостоятелност. Автор е на изявления в български и интернационалните издания в региона на правосъдната самостоятелност, фунционирането на правосъдната власт, възстановителното правораздаване и други Работила е както в неправителствения бранш, по този начин и в интернационалните организации (ООН).

Завършила е Право в СУ " Св. Климент Охридски " и има магистратура от Чикагския университет Лойола (Rule of Law for Development). Основател и член на управителния/редакторския екип на студентския вестник PROLAW® (2011 - 2012).

Анализът от бюлетина на ИПИ е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР