Градусите съсипаха най-големия проект за птицеферма за заплодени яйца по

...
Градусите съсипаха най-големия проект за птицеферма за заплодени яйца по
Коментари Харесай

Градусите убили топ ЕС проект за птицеферма у нас

" Градусите " унищожиха най-големия план за птицеферма за заплодени яйца по размер 121 в границите на Европейски Съюз. " Не споделям единствено Иван Ангелов, тъй като не той самичък, а построената мрежа към него ме умъртви ”. Това сподели особено за БАНКЕРЪ Нела Калъчева, притежател на банкрутиралото дружество в с. Малина, Община Средец, Бургаска област.

 

Птицефермата за разплодни яйца (такива, от които се излюпват бройлерите, а не яйца за консумация ”) беше основана по Мярка 121 „ Модернизиране на земеделските стопанства ” по Програмата за развиване на селските региони на Европейския съюз. Обектът, след дълго мотаене на комисията по Акт 16, е пуснат в употреба на 11.08.2014 година. За основаването му е ползаван и грант от 1.5 млн. лв. Брюксел. Останалите 6.5 млн. лева са обезпечени от Калъчева, неин съучастник и посредством банкови заеми. Пълната автоматизация в предприятието „ Ети-81 ” ООД позволява то да се обслужва с личен състав единствено от 12 души. Птицефермата работеше напълно за експорт, като оборотът й през първата година доближи 5.5 млн. лв..

За зла орис тя просъществува единствено 3 години. Този неповторим за целия Европейски Съюз план, единствен за времето си и със специфична биозащита, в действителност беше затворен поради труповете на няколко диви птици заразени с птичи грип, подхвърлени на 7 километра от предприятието. 

Номерът тук е, че когато болестта е вътре във фермата,

се заплаща обезщетение за очистване на птиците. А когато е в 10-километровата зона към предприятието, птиците се унищожават за сметка на притежателя. Как при свръхбиозащита някой реши, че би трябвало да опразня пространствата, чуди се още Калъчева.

След това кредитиращата банка създали заема й предварително дължим. Има ли връзка Ангелов с това злочинство е мъчно да се потвърди, само че Калъчева споделя историята на връзките си с него, които я навяват на мисълта, че той може да е забъркан.

Търканията ни с Ангелов започнаха много от дълго време поради общи клиенти в чужбина. И аз, и той изнасяхме за Азербайджан, Сирия и Ирак. Ангелов настоятелно ме караше да пътуваме дружно, с цел да влезе в контактите ми. Но аз му отказвах. Веднъж даже ми се изнерви за една договорка и увеличи звук: „ Къде си отишла, за какво не питаш? ”.

Това описа Калъчева и добави, че той е изисквал 

категорично съблюдаване на неговите правила .

Във връзка с финансирането на птицефермата си Калъчева била на конгрес в Стара Загора. Тя и Ангелов седели дето се споделя един до различен. Тя споделила, че ще търси допълващо финансиране от банки. „ Последва поврат в заключителните договаряния за заем в няколко банки. Абсолютно изнедващо парите ми бяха отказани ”, спомня си тя. Дори и ББР, където нещата били напреднали, се отдръпнали с претекста: „ Абе, има на този пазар един монополист ”.

Поради компликации с финансирането планът се забавя.

Лично Томислав Дончев, тогава министър по евросредствата, се зае с моя случай и направи нужното да се удължи периода за осъществяването на плана от 24 на 36 месеца ”, споделя предприемачката.

След това сянката на Ангелов продължи да ме преследва. Преподавателят от „ Тракийския университет ” в Стара Загора и  бивш длъжностен зам. министър на земеделието в кабинета „ Герджиков ” проф. Георги Желязков ми стана снабдител на оборудването. По-късно разбрах, че Желязков и Ангелов са съдружници във компанията ”Агроконсулт инженеринг ”. Разбира се, Ангелов непряко ” , изясни Калъчева.

Бях потресена тия дни, откакто разбрах, че същият Георги Желязков го гласят за зам. аграрни министър и в това служебно държавно управление на президента Радев ”, разгласи бизнес дамата. Неговите ресори при предходното му присъединяване във властта бяха отглеждане на животни, растениевъдство, държавни помощи и регулации, политики по агрохранителната верига, разбор и стратегическо обмисляне.

Ангелов натискал Калъчева да продава и фуража й. Тя още веднъж му отказала. Накрая става „ като не щеш мира, на ти брадва ”, уверена е тя.

Според Калъчева 

Ангелов е овладял пазара на пилешко месо  

съвсем изцяло.

Никога в негов камион не е открита салмонела, което постоянно се случва на съперниците му. Той е индивидът, който пречи на конкуренцията да внася пилешко от Полша да вземем за пример, което е доста по-евтино и би блъснало неговите цени ”, споделя тя.

Моите камиони през Турция за Сирия и Ирак минаваха гладко през Турция. А за какво Ангелов е желал от експремиера Бойко Борисов да му ходатайства за това? ”, пита Калъчева.

И още въпроси без отговор:

" Защо птицефермите на Ангелов в Стара Загора, Русе и Ямбол бяха „ предпазени ” от птичи грип, а останалите страдаха? Та той нямаше и концепция за биозащита? "

Калъчева твърди, че 80% от зърното и слънчогледа, създадени у нас се изнасят от Ангелов. Целта е да има дефицит на вътрешния пазар и високи цени. Как другояче си обяснявате рекордната цена на олиото от 4 лв. за бутилка, пита тя.

Публична загадка са връзките на Ангелов с висшите ешелони на властта. Искров, Първанов, Борисов...

Каза го гласно и Владислав Панев от „ Демократична България ”: „ Очевидна е поддръжката за „ Градус ” от страната. Не единствено фурмите, само че и фермите за норки и биогаз инсталацията в Нова Загора са покровителствани. Хората стачкуват от години против тях при цялостно безмълвие от страна на институциите ”, съобщи той за „ БАНКЕРЪ ”.

И добави, че неслучайно земеделието е измежду най-скандалните браншове. Десетки милиарди се изляха от еврофондове, а внасяме от ден на ден плодове и зеленчуци. Сегашната система толерира едрите зърнари, ниската добавена стойност и обезлюдява селата.

Нужна е бърза инспекция на покупко-продажбите на " Градус " от 2017 година, за които Илчовски твърди, че са фиктивни, тъй като всяко закъснение удря по така и така накърнената известност на финансовия пазар. Това е въпрос за 65 милиона. Много повече от кюлчета и чекмеджета, сподели още Панев.

Това е огромната тематика на българската стопанска система. Не можем да я създадем динамична и сполучлива без развъртян фондов пазар. А той е неглижиран най-малко от 10 години, че и повече.

Владислав Панев упорства бързо да се ревизират изказванията на Илчовски, с цел да не се " нарани " финансовият пазар.

Ето и една спонтанна реакция на наша читателка:

„ Да се одобри закон от 1989 година до в този момент да се ревизират компании, забогатели предприемачи и политици да бъдат разследвани! Много добре се знаят милионерите! И богатите клошари! Кои са притежателите на хиляди декари земя и цели автопаркове! Производители и прекупвачи! Да ги проверяват, осъдят, конфискуват и да ги създадат обществено известни! Време е за равносметка! ”
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР