Градушки и обилни валежи паднаха в населени места в Родопите.

...
Градушки и обилни валежи паднаха в населени места в Родопите.
Коментари Харесай

Градушки и обилни валежи в Девин, Борино, Доспат, Смолян, Мадан и Златоград


Градушки и значителни превалявания паднаха в обитаеми места в Родопите. Сред засегнатите са Девин, Борино, Доспат, Смолян, Мадан и Златоград. В обществените мрежи локални хора споделят клипове с покрити от ледени зърна дворове, наводнени улици, приземни пространства и унищожена годишна продукция. Заради изобилните превалявания огромни скални парчета затрупаха тази нощ пътя за село Буйново в община Борино.

Разчистването на големите отломъци продължи през целия ден, с цел да се отвори отчасти най-малко едно платно за придвижване към селото. Сутринта на ръка са доставени самун и хранителни артикули в Буйново. Кметът на община Борино Мустафа Караахмед:

" Сутринта бяха паднали доста камъни. Смятам, че два дни единствено ще чистим с чук, с екскаватор, с огромен екскаватор ".

Той сигнализира Кметът на Община Борино Мустафа Караахмед, сигнализира още веднъж за казуса на пътя Тешел-Борино, който е опустошен от наводнението през декември 2021 година и при всеки дъжд пропада. Ако не се вземат незабавни ограничения три села ще останат без достъп Ягодина, Буйново и Кожари, добави Мустафа Караахмед

" Няма по какъв начин да се насипе там, тъй като височината е 15-20 метра. Направили сме искане към междуведомствената комисия да провиснал пари, с цел да стартират възстановителни и ремонтни действия, с цел да има проходимост на пътя ".

В Златоград стартират огледи след изобилната градушка, която тук-там образува ледена завивка от над 20 сантиметра. Пред БНР кметът на Мирослав Янчев изясни:

" 10-15 минути значителни превалявания с градушки. Всички насаждения на територията на Златоград и региона са на земята. Цветя, зеленчуци, плодове - всичко това е към този момент минало. На места има 20 см. ледена завивка. Там, където се отводняват решетките, има 40-50 см. В момента има дежурни екипи на администрацията, които почистват отводнителните решетки. Имаме задръстване на канализации, на отводнителни канали, които не можаха да поемат този изобилен дъжд. Сега ще оглеждаме и ще сметнем вредите, в случай че има такива, върху инфраструктурата. Още е рано да кажем какво е ситуацията ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР