Градският съвет на Белград не беше конституиран днес, след като

...
Градският съвет на Белград не беше конституиран днес, след като
Коментари Харесай

Местните избори в Белград ще бъдат проведени отново

Градският съвет на Белград не беше конституиран през днешния ден, откакто председателстващият Тома Фила установи, че няма кворум и че е изминал срокът за образуване на ръководството на сръбската столица, съобщи Танюг.

В началото на съвещанието Фила, който е най-възрастният градски консултант, сподели, че няма кворум и че не са изпълнени изискванията за конституиране на градския парламент.

Както ви и споделих - избори, съобщи Фила и закри съвещанието.

Учредителното съвещание бе отлагано към този момент два пъти заради липса на кворум. За през днешния ден, когато изтича законовият период за учредяването на локалния парламент, бе планувано третото съвещание.

На съвещанието не участваха градските съветници от ръководещата Сръбска прогресивна партия ( СПП) на президента Александър Вучич и на Социалистическата партия на Сърбия (СПС), отбелязва телевизия Ен1.

Коалицията „ Белград не би трябвало да стопира " на СПП и досегашния й съдружен сътрудник СПС  получиха след изборите през декември 54 от 110-те места в градската Скупщина - с две по-малко от нужния им брой за болшинство. Проевропейската опозиционна коалиция „ Сърбия против насилието “ има 43 места, националистическата опозиционна коалиция НАДА завоюва 7 места, а новосформираната проруска дясна партия " Ние - глас от народа " има 6 места. 

„ Сърбия против насилието " провежда всеобщи митинги след локалния и парламентарен избор на 17 декември. Опозицията упрекна управляващите в манипулиране на изборни описи, като съгласно нея в Белград са били регистрирани фиктивни гласоподаватели от други краища на Сърбия и от чужбина, с цел да гласоподават в сръбската столица. Заради изборните нарушавания опозицията упорства за анулиране на изборите. Европейският парламент одобри резолюция с искане да бъдат разследвани изказванията за изборни нарушавания.

Вчера управлението на СПП разгласи, че поддържа нов избор за локална власт в Белград и от през днешния ден стартира акция. 

Местните избори в Белград се насрочват от ръководителя на сръбския парламент, който към момента не е определен след парламентарния избор през декември. Очаква се това да стане на импровизирано оповестеното за 12 март съвещание.

Наблюдателите на ОССЕ споделиха, че предизборната акция е била помрачена от " остра реторика, медийни пристрастия, напън върху чиновниците в обществения бранш и корист с обществени запаси ", отбелязва Франс прес. По думите му следва битка за решение на казуса с изборните описи, както и с ситуацията в медиите, защото “медийният регулатор (РЕМ) не прави работата си “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР