Градският прокурор на София Илиана Кирилова няма да се яви

...
Градският прокурор на София Илиана Кирилова няма да се яви
Коментари Харесай

Илиана Кирилова няма да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

Градският прокурор на София Илиана Кирилова няма да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса, която ревизира обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса. Тя беше поканена през днешния ден, с цел да дава отговор на въпроси на депутатите за вероятно съществуване на групи за въздействие в Софийска градска прокуратура.

Вместо това, Кирилова изпрати писмо, в което изяснява за какво няма да се яви.

Ето цялостния текст на писмото й до ръководителя на Комисията Никола Минчев:

В качеството ми на административен началник на Софийска градска прокуратура (СГП) съм служебно осведомена, че се водят няколко досъдебни производства с предмет на доказване обявената тематика за идното съвещание на Временната парламентарна комисия, в това число и такива, по които има привлечени обвинени. Нещо повече, по едно от производствата към този момент има импортиран и обвинителен акт. За подхванатите дейности СГП навреме е уведомила българската общност.

Имайки позволение по член 198 от Наказателно-процесуален кодекс дадох в детайли изявление пред една медия, тъй като без значение от внушенията, които се нагнетяват в публичното пространство, че в прокуратурата като цяло работят „ мафиоти “ и „ нарушители “, СГП и въобще прокуратурата има вяра, че българската публицистика е тази, която стига най-бързо до българските жители.

Изнасянето на друга информация по въпросните досъдебни производства, възможен предмет на съвещание на Временната парламентарна комисия, би могло да попречи на следствията, както и да окаже въздействие на хода на правосъдното произвеждане – нещо, което като прокурор не бих могла да позволи.

В този смисъл е и Решение № 6 на Конституционния съд (КС) от 06.06.2017 година, според което „ даването по искане на Народното събрание на информация, представляваща следствена тайна…, по съответно наказателно произвеждане крие риск от  препятстване на  ефективността и възможностите за сполучливо завършване на следствието, отговорност за което в последна сметка  носи прокуратурата. Създава се опция да се стигне до разстройване разкриването на истината в досъдебното произвеждане. Осведомяването на депутатите за предмета на съответно наказателно произвеждане, за осъществени дейности по следствието, за събраните доказателства или за идни процесуални дейности може да докара и до нарушение на редица права, в това число и на  правото на персонален и фамилен живот по член 8 от Конвенция за отбрана на правата на индивида и главните свободи, като част от националния юридически ред, и то освен във връзка с упрекнатите лица, само че и по отношение на потърпевши от закононарушение, очевидци по делото, и на минималните стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушение. “

В Република България има конституционалисти, които за наслада са още измежду нас и които са ни учили, че правото е точна, съвсем математическа просвета. Една изпусната запетая, една дума или изречение, казани не на място, а вследствие на предпочитание за демонстриране на лично его или в гонене на персонални цели, може да има, а и към този момент има, отрицателни последствия. Когато без мисъл се изричат тежки думи като „ проведена незаконна група “, „ мафия “, „ корумпирани “, от страна на народни представители и други организации, това срутва престижа на всички държавни институции. И това е реалност, тъй като всички ние знаем какво е доверието на българския народ в българските институции като цяло.

Наред с наредбите на Наказателно-процесуален кодекс и цитираното решение на Конституционен съд, които попречват разкриването на информация по водените в СГП досъдебни производства, употребявам опцията да се причисля и да Ви прикани да се запознаете с Позиция на Асоциация на прокурорите в България, публикувана на 13.03.2024 година, съгласно която „ в една модерна европейска страна се появи и битува измежду обществото хипотеза за виновност. Прибързаното пояснение на публичните упования докара точно до основаването на тези паралелни „ проверяващи “ обединения, които настояват, че търсят истината, само че действително провеждат зрелища, в границите на които магистрати биват унижавани обществено. Подобен метод не може да бъде подсилен от Асоциацията на прокурорите в България, тъй като истината може да бъде открита единствено в границите на обективно, всестранно и цялостно, законосъобразно произвеждане, от способен за това орган, а общественото оскърбление в никакъв случай не подкрепя този развой. Своеобразното „ риалити “ рефлектира върху достолепието и работата освен на висшите органи на правосъдната власт, само че и на всеки български магистрат. “

Уважаеми господин Минчев,

Обичайно в съвещанията на ръководената от Вас Временна парламентарна комисия присъединяване взимат и лица, по отношение на които в СГП се водят наказателни производства, част от които са и в правосъдна фаза пред Софийски градски съд (СГС). Мястото, в което прокуратурата води своята битка, излага своите тези и събраните доказателствени средства, е точно правосъдната зала. Нещо повече, в последна сметка дейностите на прокуратурата подлежат на правосъден надзор, а не и на парламентарен. Това е съгласно правилата за разделяне на управляващите, които Ви приканвам дружно да съблюдаваме.

Подчертавайки своето почитание към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната народна власт и точно поради престижа на законодателната власт, следва да имате поради, че формата на чуване, която допуска свободни тълкования и мнения от страна на присъстващите, може да има отрицателен резултат и да повлияе освен върху настоящи следствия, водени в СГП, само че и по отношение на вътрешното разбиране на правосъдните сформира по висящи правосъдни производства.

Наред с всичко дотук, имам вяра знаете, че съгласно наредбите на Наказателно-процесуален кодекс, ръководената от мен Софийска градска прокуратура, се явява единствената в страната, в чиито пълномощия влиза правене и поддържане на обвинителни актове по отношение на лица, ползващи се с имунитет, в това число и народни представители. Намирам в това евентуален спор на ползи, който смятам, че следва взаимно да заобикаляме като представители на законодателната и правосъдната управляващи.

Съгласно конституционно регламентираното разделяне на управляващите, експлицитното решение на Конституционния съд от 2017 година, както и законовите разпореждания, намирам явяването ми пред Временната парламентарна комисия за неуместно, заради което се постанова учтиво да отклоня поканата Ви. Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в отбрана на върховенството на правото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР