Градската художествена галерия Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено
Коментари Харесай

Предстои изложба от стъкло във Варна

 Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ - Варна, показва галерия художествено стъкло - необичайност за артистичния живот на морската столица, заяви за Varna24.bg  Нина Локмаджиева. В нея ще забележим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е одобрен създател в региона на декоративно-монументалното изкуство и е известен със своите фрески и мозайки. Фототабла допълват изложбата с неговите многочислени осъществени планове.

Художникът Йордан Нарлиев взе участие в експозицията с пластики от стъкло. Някои от тях са направени с художествената техника на размразяване и ръчно прегъване на стъкло, а други посредством сечене и гланциране. Художникът изследва метода, по който материята трансформира светлината и построява пространствена форма.

Изложбата представя Доротея Павлова, уредник в ГХГ - Варна:

За първи път в Градската художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна се  представя взаимна галерия на двама създатели, утвърдили се с живописен опит в изкуството на стъклото - Димитър Нарлиев и Йордан Нарлиев.

Работата със стъкло е сложна и предизвикателна. Тя изисква както софтуерни

познания за материята, по този начин и пластично мислене, с цел да се сътвори изкуство с високи естетически качества.

Димитър Нарлиев показва в експозицията три витража. Те са основани по класическа технология - ръчно направени стъкла, съединени с оловни профили, наречени шпросни. Стъклото е оцветено в масата си. Исторически витражът поражда през 12. век в Европа като детайл на готическата архитектура. Способността на стъклото да пропуща светлината се употребява в храмовото пространство с концепцията образното да води към духовното и да внушава божествения свят от искряща хубост. Освен в катедралите витражът е прочут и в здания на светската власт  – крепости и резиденции, в които творбите на това високо изкуство непроменяемо асамблират с архитектурата. Изкуството на витража, което е двуизмерно, изисква ловко овладяна рисунка с приложимост на плавна и изящна или прецизна и безапелационна линия. Произведенията на Димитър Нарлиев, изпълнени като орнаментални, сюжетно-декоративни, фигурални или геометрични композиции, хармонират с пространството на екстериора. В някои творби създателят третира облиците картинно с декоративна рамка, различен път композира образи-символи или образи-алегории (например - книга, азбука) в разнообразни плоскостни равнини. Някои творби се характеризират с повече прочувственост и символичност, а други се отличават с насечен, фрагментиран темперамент и мозаечна конструкция, само че при всички произведения на Димитър Нарлиев се открива мощно монументално възприятие. То е присъщо и на мозаечните пана, осъществени в градска среда във Варна и Белослав. Мозайките са композиция от натурален камък, гранитогрес, смалт и солидно стъкло. Публиката може да се запознае с тях посредством документалните фототабла, показани в експозицията.

Изразителните благоприятни условия на стъклото като материал на триизмерни пластики е изследвал в своето изкуство художникът Йордан Нарлиев. Той показва в изложбата двадесет и осем статуи, направени по технологиите на размразяване и ръчно прегъване на стъклото, както и гланциране. Полирането е техника на студена обработка на материала, която е скулптурна по своята същина. Използвайки качествата на материята като гъвкавост и бистрота Йордан Нарлиев реализира в някои свои произведения резултата " размер в размер ", без да се унищожава целостта на формата. Придаването на плавна динамичност като една от същностите на стъклената материя, стереометричните и пластичните размери, слепените повърхности, нематериалното влияние на светлината и цветът в творбите на Йордан Нарлиев го трансформират в ваятел на сетивната форма. Художникът има автентично чувство за материала и неговите съчетания. Пластиките от стъкло и дърво, проведени в хоризонтални равнини или такива, обособяващи вътрешни пространства, както и отвесната пластика, в която стъклото е оцветено и осветено по метод, отпращащ към арт информел свидетелстват за това, че създателят  измества актуалното изкуство на художественото стъкло от полето на приложното и го ситуира в региона на изящното. " Стъклото пропуща и събира света видоизменен. От всеки ъгъл очите се любуват на друга непредвидена панорама " – споделя създателят.

Двамата художници показват в изложбата автентичен мироглед и професионализъм. Всеки от тях внася личен механически метод и художествен език в изкуството на витража и стъклопластиката.

Димитър Нарлиев е роден в с. Лесово, Ямболска област, през 1958 година През 1961 година фамилията му се открива в град Белослав, където Димитър Нарлиев приключва главно обучение. Продължава образованието си в Художествената гимназия в град Казанлък, след което се дипломира в ВИИИ " Николай Павлович " – София, компетентност " Стенопис ". Димитър Нарлиев живее и работи в Белослав. Твори в региона на проектирането и осъществяването на монументалните художествени техники – мозайка и витраж.

Йордан Нарлиев е роден в град Русе през 1956 година Художествено обучение приключва в Националната гимназия за приложни изкуства " Тревненска школа ", компетентност " Резба ". С художествено стъкло се занимава в последните шест години. Учил се е от художниците Данаил Николов и Борислав Коруджиков. Представял е изкуството си в редица групови изложения, по-важни от които са: Национална галерия " Скулптура Варна – София – Берлин ", групова галерия " Пробуждане " в изложба " Евдокия Арт Глас " – София, Международно биенале на стъклото – 2017, 2019, 2021 година, Международен пленер " Ясна поляна ". Отличен е с премия на Община Варна от годишната галерия на Сдружение на варненските художници " Св. Лука " през 2020 година

Откриването на изложбата е на 24 септември, петък, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 14 октомври 2021 година в ГХГ - Варна на ул. " Любен Каравелов “ 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР