>Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
>Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Музикален поклон към Владигеров и Енеску в Градската галерия на Варна

 >  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Музиканти от висока класа свързват в план две от иконите в изкуството на ХХ век на България и Румъния. Концертът на Струнен квартет " Добри Христов “ от Варна с един от най-успешните ни цигулари – Димитър Буров, дружно с Тодор Николов - цигулка, Огнян Константинов – виола и Теодора Атанасова – виолончело, ще уважи двамата композитори на 19 юли в Градската художествена изложба.

За музикантската общественост у нас тази година минава под знака на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. На 19 юли годишнината ще бъде маркирана в Градската художествена изложба на Варна с неговия единствен Струнен квартет. Рядко изпълняваната творба ще показа варненският струнен квартет " Добри Христов “ в състав: Красимир Щерев, цигулка, Евгения Паскова, цигулка, Румяна Петрова, виола, и Ваня Николчева, виолончело.

Димитър Буров ще води ансамбъла в Струнния октет на Джордже Енеску. Той обича да се връща в родна Варна и да екзалтира публиката край морето с класата на своето музициране, получило самопризнание с голям брой интернационалните награди и солови участия по европейските подиуми. В октета дружно с квартет " Добри Христов “ ще се включат още Тодор Николов - цигулка, Огнян Константинов – виола и Теодора Атанасова – виолончело.

Джордже Енеску е популярен пианист, цигулар, диригент и композитор, считан за най-хубавия румънски създател, същинска легенда на румънската музика. Той не напуща Букурещ по време на две войни, композира, свири и развива румънската модерна музика. Заради него в Румъния гастролират имена като Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Лев Оборин. След определяне на комунистическата власт Енеску емигрира в Париж, където продължава да твори до края на живота си. 

" Този план е мост сред един от нашите най-велики създатели – Панчо Владигеров, и несъмнено най-известния румънски композитор Джордже Енеску – споделя Руми Петрова от квартет " Добри Христов “. -  Интересното е, че двамата са живели и творили в съвсем едно и също време. Но октетът на Енеску, който ще прозвучи във втората част на концерта, е писан, когато той е бил доста млад, може би 19-20-годишен, до момента в който квартетът на Владигеров е от 1940 година, когато той към този момент е бил одобрен композитор. В концерта на 19 юли октетът надгражда квартета –започваме този концерт като четирима реализатори, които творят дружно, а след това към нас се причисляват още четирима " квартетисти “,  също като нас въодушевени и влюбени в камерната музика. С някои от сътрудниците сме свирили неведнъж – във Варна постоянно си партнираме с Димитър Буров в най-различни планове, само че за октета ще има и нови за варненската сцена музиканти: цигуларят Тодор Николов и виолончелистката Теодора Атанасова. Виолистът Огнян Константинов е член на квартет Големинов и първа виола на Ансамбъл Софийски Солисти, а също и одобрен учител в Музикалната Академия в София.  С неспокойствие чакаме да представим във Варна Владигеров и Енеску. Това е една креативна среща на осем одобрени камерни музиканти. И двете творби са огромно техническо предизвикателство към инструменталните умения на изпълнителите, и може би поради това се извършват рядко - изцяло несправедливо, тъй като музиката е превъзходна. Доколкото ми е известно, квартета и октета ще бъдат изпълнени за първи път във Варна. Фестивалът " Варненско лято “ е един първокласен конгрес, който заслужава да има такива планове, а ние като музиканти обичаме провокациите. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР