Градът Ел Хасака, разположен в североизточната част на Сирия, вече

...
Градът Ел Хасака, разположен в североизточната част на Сирия, вече
Коментари Харесай

Християните в сирийския Хасака не свалят кръстовете, въпреки заплахата на „Ислямска държава”

Градът Ел Хасака, ситуиран в североизточната част на Сирия, към този момент няколко години е в непрекъснат боязън от терористичната формация „ Ислямска страна ”. Само през последната седмица там са осъществени четири терористични акта и са починали десетки души. Жителите на Хасака са най-вече християни. Въпреки опасността на водача на екстремистите ал Багдади, жителите не смъкват своите кръстове и не престават да се молят по своите традиции.

По време на молитвите вярващите се държат за ръце като мюсюлманите, само че се кръстят като православни. Дори и в ежедневните елементарни ритуали се вижда доколко тясно са преплетени в Сирия вяра, народност и просвета. „ Първо се стартира с отвличането на хора, в това число и християнските духовници. Разбира се, това изплаши миряните, точно по тази причина доста избягаха”, споделя настоятелят на черквата Свети Георги в Хасака отец Габриел.

С идването в провинцията на екстремистите повече от половината християни са избягали. Само в тази енория, изяснява настоятелят, по-рано е имало близо 4 000 вярващи. Но в този момент да се има вяра в Христос тук е станало прекомерно рисково. „ По време на последната офанзива на „ Ислямска държава” ние се намирахме доста покрай епицентъра на градските боеве и кварталите, следени от екстремистите. Имахме опция да избягаме, само че останахме единствената енория, която не се разпадна тук за целия интервал на кризата”, отбелязва Габриел.

Последният път, когато терористите са нападнали града, е бил преди два месеца. Тогава в течение на няколко часа те са съумели да завладяват една трета от Хасака. Ислямистите са вкарали в ход обичайна тактичност: първо блокпостовете са били взривени с минирани коли, ръководени от камикадзета, а след терористичните актове в кварталите е навлязла пехота. „ Представете си каква мощ е имал гърмежа, в камиона имаше минимум два тона тротил. Моите момчета съумяха да го взривят единствено на няколко метра от блокпоста”, спомня си генералът от сирийската войска Низар ал Хедер.

Правителствените войски на Сирия са водили продължителни боеве за всяка къща, уличка и бул., систематично защитавайки кварталите от екстремистите. Днес екстремистите на „ Ислямска държава” са изтласкани на няколко километра от града.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР