Град Газа – Израелските военни самолети продължават да атакуват болници

...
Град Газа – Израелските военни самолети продължават да атакуват болници
Коментари Харесай

Израел продължава да атакува болници в Газа, убивайки най-малко 8

Град Газа – Израелските военни самолети не престават да нападат лечебни заведения в Сити Газа.

След следващото спиране на връзката и мрежата в неделя медицинският комплекс „ Насър “, който има четири лечебни заведения, претърпя косвени и директни удари от израелски ракети.

Според палестинското министерство на опазването на здравето минимум осем палестинци са били убити при офанзивите и десетки са ранени.

Медицинският комплекс включваше детската болница Ал-Насър, профилираната болница Рантиси, очната болница и психиатричната болница.

„ [Израелската] войска се обади на част от нашия личен състав тази нощ и сподели, че ще основат противопожарен пояс към болничното заведение “, сподели Сюлейман Кауд, доктор в болничното заведение в Рантиси.

Около 18:30 (16:30 GMT) израелски военни самолети удариха региона сред психиатричната болница и болничното заведение в Рантиси, ранявайки 35 души, в това число част от медицинския личен състав. Два часа по-късно болничното заведение в Рантиси беше ударена, както и нейните югоизточни и североизточни страни.

Раковото поделение за деца се намира в североизточната част на болничното заведение, сподели Кауд. „ Повече от 30 деца са получавали химиотерапия там “, сподели той.

След това болничното заведение беше атакувана за трети път с удари по площите, където бяха паркирани коли за спешна помощ и други транспортни средства и където бяха подслонени разселените фамилии.

„ Имаме сред 80 и 100 пациенти и 700 разселени фамилии – това са към 5000 души “, сподели Кауд.

„ Слънчевите панели и резервоарите за вода също бяха ориентирани, което значи, че болничното заведение в Рантиси няма нито една капка течаща вода “, сподели той.

Атаките против болничното заведение принудиха Раба ал Ради да заведе болната си внучка Сидра за лекуване другаде. Сидра е болна от рак и счупи крайници си при случай, до момента в който бягаше от израелската бомбардировка, която удари учебното заведение, където се укриваха.

„ Стигнахме до болница Камал Адуан, само че те ни споделиха вместо това да дойдем в болничното заведение Рантиси “, сподели Рабаа. " Сега. Rantisi ни споделя да отидем в болница Shifa, само че няма коли за спешна помощ или коли по пътя. “

Поне 16 от 35-те лечебни заведения в Газа не работят, а 51 от 72 клиники за първично опазване на здравето в обсадения анклав са затворили изцяло.

Психиатричната болница, единствената по рода си в линията Газа, също към този момент не може да лекува своите пациенти.

„ Ще одобряваме от 50 до 70 пациенти дневно, от тези, които идват да получат медикаментите си, до тези, които идват, с цел да бъдат лекувани за психическа контузия заради звука на непрекъснатите бомбардировки “, сподели Джамил Сюлейман, общоприет шеф на Психиатрична болница.

„ Раните по тялото могат да заздравеят, само че психическите са доста по-дълбоки и се нуждаят от психиатрично лекуване “, сподели той.

Ако лечебните заведения в Газа продължат да бъдат атакувани, няма потребност от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации или Световната здравна организация, добави Сюлейман.

„ Ако няма гаранция за правата на пациента, тогава няма смисъл интернационален здравен орган просто да е очевидец на изтребване на население “, сподели той.

„ Може би, в случай че бяхме животни, щяхме да имаме своите права. “

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР