Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявление на

...
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявление на
Коментари Харесай

Захарова към НАТО и САЩ: От 200 години Русия пази Сърбия

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова, разяснявайки изказване на командващия Военноморски сили на Съединени американски щати в Европа и Африка адмирал Робърт Бърк по отношение на отбранителната дарба на Сърбия, уточни, че сигурността на тази страна значително зависи от отговора на Русия на заканите от Сърбия, оповестява ТАСС, представена от News.bg.

" Бих желала да припомня на Бърк и на всички негови сътрудници в нещастието на НАТО два значими обстоятелството. Отбранителният потенциал на Сърбия през последните години, евентуално 200, значително зависи от това какъв брой скоро Русия ще отговори на външните закани за тази южнославянска страна ".

" Външни закани за Сърбия. По необичайно стичане на събитията всеки, който в миналото е нападал Сърбия, към този момент е член на НАТО. Ако Бърк познава историята, то с изказването си той приветства доставката на оръжия от Русия за Сърбия, да вземем за пример противотанковите системи " Корнет " и доста се надява, че ще охладят жарта в горещите глави на Алианса, които мътят водите на Балканите. Много неприятно, само че обикновено, в случай че не знае ", добави Захарова.

По-рано Бърк в изявление за сръбския вестник Kurir разяснява че НАТО приветства промените, които се организират в Сърбия за подсилване на нейната отбранителна дарба.

Според информация, оповестена от сръбското министерство на защитата в края на декември 2021 година, Сърбия ще похарчи един милиард евро през 2022 година за повишение на отбранителните качества на своите въоръжени сили. Сръбският вицепремиер и министър на защитата Небойша Стефанович също разгласи, че 142 милиона евро ще бъдат вложени в сръбски фабрики.

Бюджетът за защита за 2022 година е стратегическа инвестиция, предопределена за създаване на отбранителни качества на Сърбия, локалната отбранителна промишленост и въоръжените сили, само че също и за доставяне с задгранични оръжия и с най-новите технологии във военната техника.

Москва чака, че дейностите на Прищина против представителя на задачата на Организация на обединените нации в Косово ще получат отговарящ отпор от управлението на организацията, разяснява Захарова, по отношение на оповестяването на чиновник на задачата за личност нон грата.

" Надяваме се, че този произвол на Прищина ще получи отговарящ безапелационен отпор от управлението на задачата на Организация на обединените нации ", сподели дипломатът.

Захарова акцентира, че оповестяването за личност нон грата на представителя на Временната административна задача на Организация на обединените нации в Косово е продължение на провокативната линия за изостряне на междуетническите връзки.

" Смятаме следващия трик на Прищина като продължение на провокативната линия за изостряне на междуетническите връзки в района, дискредитиране на Световната организация и не на последно място градивната роля на Русия на Балканите. "

" Очевидно е желанието на косовските управляващи да се отърват от тези, които могат обективно да покажат разрушителната политика на Прищина, провеждана в обитаемоте със сърби райони. Ние изрично осъждаме всевъзможни опити за ограничение на дейностите или " изтласкване " на задачата на Организация на обединените нации от Косово посредством предприемане на нападателни стъпки, които опонират на духа и буквата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", добавя Захарова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР