Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария

...
Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария
Коментари Харесай

Захарова припомни: НАТО остави 70% от Югославия без ток и во...

Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова написа в Телеграм послание към Столтенберг, Борел и Белия дом, озаглавявайки го " за спомен ", оповестиха международните медии. Вижте какво написа Захарова: 

От брифинг на представителя на НАТО Джейми Шей. Брюксел, 25 май, 1999 г:

Въпрос: Ако казвате, че югославската войска разполага с доста генератори, за какво лишавате страната (бивша Югославия) от 70% от електричество и водоснабдяване, откакто съгласно ваша публична информация НАТО нанася удари единствено по военни обекти?

Отговор: За страдание системите за ръководство и надзор също зависят от електричеството. Ако Милошевич в действителност желае жителите му да имат вода и електричество, той би трябвало единствено да одобри изискванията на НАТО и ние ще спрем тази акция. Докато не го направи ще продължим да нападаме задачите, които доставят армията му с електричество. Ако има последствия за популацията това е проблем на Милошевич. Водата и електрическата енергия се употребяват против народа на Сърбия, ние ги отрязахме за непрекъснато или за дълго време в името на живота на 1,6 милиона косовари, които бяха прогонени от домовете си и чийто живот беше съществено оскърбен. Не на всеки ще се хареса тази разлика, само че за мен тя е фундаментална.

През 1999 година въоръжена борба сред албанските сепаратисти от Армията за избавление на Косово и армията и полицията на Сърбия докара до бомбардировките на НАТО над Югославия, която по това време се състоеше от Сърбия и Черна гора. Военната интервенция стартира без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Като предлог за лансирането му те използваха обвиняванията на западните страни, че управляващите на републиката са направили етническо пречистване в Косовската автономност и са предизвикали там филантропична злополука. Въздушните удари на Северноатлантическия алианс продължиха от 24 март до 10 юни 1999 година и доведоха до гибелта на повече хиляди, в това число 87 деца, както и до вреди за 100 милиарда $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР