Говорителят на израелските военни Даниел Хагари заяви във вторник, че

...
Говорителят на израелските военни Даниел Хагари заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас. Какво знаем на 18-ия ден?

Говорителят на израелските военни Даниел Хагари съобщи във вторник, че военните са " подготвени и решени " за идващия стадий от войната и чакат политически указания . В обява в обществените медии Израелските сили за защита настояват, че са нанесли удари по " над 400 терористични цели през последните 24 часа " в границите на това, което се разказва като " широкомащабна интервенция за очистване на терористичния капацитет на Хамас ", съобщи " The Guardian ".

 

Президентът на Израел, Исаак Херцог, дефинира нападението на Хамас от 7 октомври като " едно от най-тежките зверства на съвремието " и упрекна ливанската Хизбула, че си " играе с огъня " в северната част на Израел. Той упрекна Иран, че подклажда напрежението сред Хизбула и Израел, и съобщи: " Искам ясно да заявя, че не търсим борба на северната ни граница или с който и да било различен. Фокусирани сме върху унищожаването на инфраструктурата на Хамас и връщането на нашите жители вкъщи. Но " в случай че Хизбула ни въвлече във война, би трябвало да е ясно, че Ливан ще заплати цената " .

 

Обръщайки се към медиите по време на визитата си в Израел, Еманюел Макрон съобщи, че нападението на 7 октомври е било " голям потрес " за цялата планета, " изключително във Франция ". Той съобщи, че Франция поддържа Израел " през днешния ден, на следващия ден и вдругиден ", като съобщи, че жертвите на нападението на Хамас " са били убити единствено тъй като са били евреи ". Той съобщи, че е " дълг " на Франция да се бори против терористичните групировки.

 

Хамас освободи още двама заложници по " филантропични аргументи и заради влошено здравословно положение ". 79-годишната Нурит Купър [известна също като Нурит Ицхак] и 85-годишната Йочевед Лифшиц, които бяха отвлечени дружно със съпрузите си от кибуца Нир Оз, покрай границата с Газа, на 7 октомври, към този момент са под грижите на израелските военни, потвърдиха от кабинета на израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Около 1,4 млн. от 2,3-милионното население на Газа към този момент са разселени, заяви филантропичната организация на Организация на обединените нации в последната си обновена информация, а дефицитът на чиста питейна вода, както и пренаселеността са се трансформирали в " съществена грижа ".

 

Германският комисар по въпросите на антисемитизма осъди повишаването на антиеврейското принуждение в страната , като предизвести, че то рискува да върне страната в " най-ужасните ѝ времена ". В изявление за " The Guardian " Феликс Клайн съобщи, че е угрижен и за ерозията на главните права, защото длъжностните лица се пробват да се преборят с изразяването на поддръжка за палестинския народ.

 

Администрацията на Байдън не счита, че моментът е подобаващ за преустановяване на огъня в Газа , съгласно Джон Кърби, координатор на стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност. В диалог със CNN той съобщи, че позицията на Съединени американски щати е, че първо би трябвало да бъдат освободени всички заложници, държани от Хамас в Газа, като повтори мненията, направени по-рано от президента Джо Байдън.

 

Ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето на Газа заяви, че от 7 октомври насам при израелски удари са починали минимум 5087 палестинци , в това число 2055 деца, а други 15 273 души са били ранени. То съобщи, че множеството от смъртните случаи са настъпили в южната част на Ивицата Газа, където израелските военни са наредили на палестинците да се изтеглят. Твърденията не са тествани по самостоятелен метод.

 

Близо 20 000 души са били вътрешно разселени в Южен Ливан и на други места от началото на октомври, заяви Организация на обединените нации в понеделник, отразявайки ескалацията на насилието на ливанско-израелската граница. Международната организация по миграция (МОМ) към Организация на обединените нации заяви, че 19 646 души са били разселени в Ливан, откогато е почнала да следи придвижването им на 8 октомври, ден след нападението против Израел на бойците на Хамас, съобщи организация Агенция Франс Прес.

 

В понеделник трети ескорт от камиони с помощи влезе в Газа през граничния пункт Рафах от Египет. В събота и неделя през него минаха 34 камиона . Организация на обединените нации съобщи, че пристигналата досега помощ е едвам 4% от междинната дневна стойност преди военните дейности и че ще са нужни към 100 камиона на ден, с цел да се посрещнат главните потребности в Газа.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР