Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази днес позиция

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази днес позиция
Коментари Харесай

Захарова обвини българските власти , че слушат САЩ за експулсирането на Гацак

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова изрази през днешния ден позиция на Москва във връзка с решението на българските управляващи да експулсират кореспондента на в. " Российская газета " Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност. По думите на Захарова, представени от съветската държавна организация ТАСС, българското държавно управление е получило ясни " скъпи инструкции " от Съединени американски щати няколко дни преди да отнеме акредитацията на журналиста.

" За да се разбере кое е предиздвикало България да упражни върху Гацак тормоз, който не е предизвикан от нищо, е задоволително да се наблюдава хронологията на дейностите на посолството на Съединени американски щати в София. От нея разбираме, че безусловно няколко дни преди скандалната история с изгонването на репортера на посещаване в страната идва заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Лиз Алън. Българското държавно управление е получило ясно скъпи инструкции, както повелява " обществената дипломация ": цензура, експулсиране на съветски публицисти, възбрана на свободата на словото ", сподели Захарова, представена от ТАСС.

Гацак напусна България в сряда, откакто Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) издаде заповед, с която му бяха наложени насилствени административни ограничения „ лишаване на правото на престояване “, „ експулсиране “ и „ възбрана за влизане и престояване на територията на страните членки на Европейския съюз “. Мотивът на решението на ДАНС бе, че Гацак е правил активност, представляваща опасност за националната сигурност на България.

Заповедта бе на съображение на Закона за чужденците - член 42, алинея 1, по отношение на член 10, алинея 1, т. 1 и алинея 2 и член 44, алинея 1. Справката в закона демонстрира, че основанията се отнасят към експулсиране на чужденец, на който се отхвърля издаване на виза или влизане в страната, защото с дейностите си е сложил или може да сложи в заплаха интернационалните връзки, сигурността или ползите на българската страна или за който има данни, че работи срещу националната сигурност.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР