Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече опасна глупост решението

...
Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече опасна глупост решението
Коментари Харесай

Захарова бясна - България отказа прелитане на Лавров, ако и тя е в самолета

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова назова " рискова нелепост " решението на българските управляващи да откажат на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, в случай че тя е на борда, съобщи БГНЕС.

" Не става въпрос просто за нелепост, а за рисковата нелепост на някакъв клеветник във властовите структури на България. " - сподели тя.
Припомняме, за Лавров беше направено изключение от глобите и Европейска комисия съобщи, че може да взе участие в срещата на ОССЕ в Скопие, само че за Захарова, която също е в санкционния лист Брюксел нищо не се споделяше в позицията на Брюксел.

Сторед Захарова, " разпоредбите за въздушно придвижване се контролират от Чикагската спогодба за интернационално гражданско въздухоплаване от 1944 година ". " Тя предписва територията на страна би трябвало да се схваща като „ сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води. “ Въздушното пространство не е включено в термина „ територия “. В този смисъл противозаконните така и така наказания на Европейски Съюз не могат да се разширят до прелитащ аероплан, на чийто ръб се намира лице, на което е неразрешено да влиза на територията на страната. “ - написа Захарова в съветската чрежа телеграм.

В интернационалните наказания обаче напълно ясно е посочена възбрана за глобените руснаци да минават през въздушното пространство на страни от Европейски Съюз.
По думите на Захарова, " за първи път в историята държавните управляващи не разрешиха не аероплан, а човек в самолета да бъде в небето ", защото съгласно нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на съветското Министерство на външните работи му беше разрешено да прелети.

" Мислеха ли българските чиновници, че сходни ограничения могат да бъдат приложени към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп описи в отговор? Мислеха ли по принцип за основаване на рисков международен казус? Мисля, че не. Кой даде право необразовани служители в София да опозорят българския народ?...Ние, апропо, към този момент сме в Скопие. “ - продължава добави Захарова.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров дойде в столицата на Северна Македония Скопие за присъединяване в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди този момент се очакваше маршрутът да минава през България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР