Говориш им спокойно, галиш ги и не риташ. С тези

...
Говориш им спокойно, галиш ги и не риташ. С тези
Коментари Харесай

Болни деца яздят Богиня и Капучино в Ранчо Митака СНИМКИ

„ Говориш им умерено, галиш ги и не риташ ”. С тези директиви 8-годишни деца със здравословни проблеми се качиха на гърбовете на конете Богиня и Капучино. А четириногите красавци направиха първата си обиколка на манежа на „ Ранчо Митака ”. То бе намерено през днешния ден в Комплекса за обществени услуги „ Св. Георги ” в Пловдив, с цел да дава новаторска за страната безвъзмездна обществената услуга хипотерапия – занимания с коне, които се отразяват извънредно добре при церебрална парализа, аутизъм, хиперактивност, Синдром на Даун и слединсултни положения.

Дългогодишната фантазия на домакините и локалната администрация става факт с финансиране, обезпечено от американската фондация „ Едно сърце ”, а председателката й за България Дебора Дъшку пое юздите на конете за първия им сеанс с деца от Общностния център. Дебора познава резултата от хипотерапията от персонален опит. На 46 години американката, която е родена в Калифорния, само че живее в Юта, има 5 деца. Най-малката й щерка с българското име Мила има проблем с преодоляването на страстите и нервността. Затова фамилията й наело кон чартърен, за който момичето се грижи – Лейди Милинка.

Такива сеанси у нас костват към 35 лв. на час, което не е по силите на средностатистическо семейство. И в Съединени американски щати не е на ниска цена, само че Мила взе участие в стратегия на фондация, която поема част от разноските, изяснява Дебора Дъшку. За да се случат нещата и в България, фондацията подала ръка на шефа на КСУ „ Св. Георги ” Апостол Делев. Освен че събрала парите, организацията прати и 15 доброволци. Само за 6 дни американците дружно с неколцина доброволци от България построиха затрупан дървен манеж с диаметър 12 метра и конюшня за животните, а идната стъпка е да се оформи дребен зоокът с кози и зайци край беседка в ранчото.

Самият шеф на обществения комплекс останал сюрпризиран, когато на входа му се появила табелата в кънтри жанр с името на неговия наследник. Митака е бил измежду възпитаниците на тогавашното СУПЗ „ Св. Георги ”, преди да бъде трансформирано в различни обществени услуги. Болно сърце лишило момчето от фамилията без време.

Хипотераптията е най-ценна точно за хора с разнообразни болести, както и за деца без родители, споделя Дебора Дъшку. „ Ездата задейства мускули, които са доста значими, когато има двигателни усложнения. Общуването с коне успокоява тялото и мозъка. Освен всичко е и занимателно ”, разказва тя.

„ Всяко дете от обществен дом има потребност да бъде приласкано, само че там за 10 се грижи една жена. Как да прегърне всеки - дава си сметка Дебора. – А конете също желаят да бъдат обичани и милвани. Ето в този момент те и децата ще могат да си дадат взаимно тази любов ”.

Тъй като фондация „ Едно сърце ” работи по доста планове, Дъшку персонално се заела да набира финансирането за новаторската обществена услуга хипотерапия в България. Писах във Facebook на мои другари и на хора, които даже не познавам, споделя тя. Много фамилии откликнали. Имената на спонсорите, които са дарили суми над 1000 $, са гравирани на плочи на пътеката в ранчото. Сред тях е Катина Стефанова – българка, която от дълги години живее в Съединени американски щати. Тя персонално се обадила на Дебора с думите: „ Добре, ще дам $10 000 за тази идея ”. Цялата инвестиция в придобивката на КСУ „ Св. Георги ” е 65 000 $, като част от средствата към момента се набират. Сред спомоществователите са и родителите на Дебора – Николас и Дона Дъшку. Тя е американка, а той – албанец. Дъщеря им, която в този момент оглавява фондация „ Едно сърце ” за България, пристигнала у нас като мисионерка на мормоните от Юта. Кой да знае тогава, че ще се влюби и трите й девойки ще получат български имена?! България за нас е нещо доста особено, споделя майка им.

Разчувстван от жеста на чужденците, шефът на обществения комплекс Апостол Делев пък изпя на шлагера на Емил Димитров „ Ако си дал ” на откриването, което се сля и с прием за патронния празник на патерица.

Потребителите

8-годишно момче първо събра храброст да се качи на Богиня. Има проблеми с говора и със задържането на вниманието. Още, когато било на 3, фамилията му потърсило опция да приложи хипотерапия. Съчетало отмора с лечебна езда във варненското село Виница, където оферират такива сеанси. Тогава синът ми се боеше от животните. След две седмици към този момент беше доста по-спокоен и освободен, описа майка му.

Хипотерапията ще стартира незабавно да се ползва за 48 от потребителите на КСУ „ Св. Георги ”. Идеята е обаче кръгът да се разшири за деца и от други обществени заведения. А с цел да се поддържа безвъзмездна другояче скъпата услуга и да се оказва помощ за разноските по развъждането на конете, се планува през уикендите да има разновидности за езда против такса. Терапията с коне е деветата обществена услуга в КСУ „ Св. Георги ”, където в този момент има преходно жилище, предпазено жилище за хора с душевен разстройства, дневни центрове за хора с увреждания и за страдащи от деменция. Комплексът разполага даже с игрище за голф с барбекю на повърхност 1000 кв. м., сладкарница, 300 кв. м. оранжерия, полигони за пукотевица с лък и друго оръжие.

Издръжката

Фондация „ Едно сърце ” е наела две девойки, които ще се грижат за двата коня от американска порода, които идват от Северна България. Всеки от тях коства по 5000 евро и изисква специфични грижи. Най-чувствителното място на тези животни е храносмилането, по тази причина би трябвало да се съблюдава прецизен хранителен режим. Иначе се стига до преплитане на червата, което е съдбовно. Важно е и поддържането на подковите. Конете спят единствено по 15 минути на денонощие, съвсем непрекъснато стоят прави, а върху какво стъпват въздейства доста върху изпомпването на кръвта към сърцето им. Трябва да са напоени и да имат място за придвижване. Само фуражът за конете коства към 3000 лева на година, вършат сметка от КСУ „ Св. Георги ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР