Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки

...
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки
Коментари Харесай

Домашният сладолед – с какво е по-добър?

Говорейки за сладоледа мъчно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, по какъв начин освежава в горещите летни дни, по какъв начин се топи в устата и се съчетава прелестно с всевъзможни плодове, ядки и шоколад. Всички обожават сладолед. Но малко на брой са тези, които сами го подготвят. Обяснението е просто – замразяването му е бавна и трудоемка работа. Иначе елементарно забърканата примес би трябвало да се пресипе в резервоар и да се постави във фризера, а по-късно в продължение на часове да се вади и още веднъж разбърква, с цел да не се получат огромни кристалчета лед, а гладка и топяща се в устата примес. Съществуват обаче и машини за сладолед, а най-елементарните от тях надалеч не са скъпи и са налични всяко едно домакинство.

Интересното е, че домакински сладолед са можели да си разрешат даже хората през 18-19 и то освен знатните, само че и най-обикновените. Ледът се носел с кораби от Арктика, продавал се по пазарите и всеки можел да си купи огромен блок. Противно на известните истории обаче не се поливал просто с плодов сироп, а се употребявал като самобитен фризер. Големият мразовит блок се натрошавал с чук, посипвал се с едра морска сол, която намалява температурата на леда с химична реакция и в тази примес се бъркала купичката с яйчено-млечна примес, овкусена с бурбонска ванилия или горски плодове. Днес такъва лакомство могат да си разрешат малко на брой ценители в някой изтънчен гурме ресторант.

Разбира се, през днешния ден производителите на сладолед се множат с геометрична градация. Качеството на крайният артикул с всеки ден обаче става все по-лошо. Промишленото лакомство несъмнено го докарва на тип и консистенция, само че не това е най-важното. Само се зачетете в състава на опаковката и ще бъдете изумени, че във вашия ягодово-сметанов сладолед няма нито ягоди, нито сметана. Вместо тях нужният тип се реализира с хидрогенирани растителни мазнини и млечен протеин, оцветители, ароматизатори, стабилизатори и консерванти. Разбира се, производителите имат своите учредения – подобен артикул има продължителна продължителност, резервира формата си при превозване и има ниска себестойност (която обаче не постоянно рефлектира върху продажната цена). Потребителите в този случай не са напълно почтени жертви, тъй като се интересуват на първо място от привлекателният външен тип, ниската цена, рекламата, а на наличието рядко обръщат внимание.

Какви са преимуществата на домашно приготвеният сладолед? Можете да сложите в него същинска пълномаслена сметана, а не изсъхнало мляко или примес от транс-мазнини и казеин, горски ягоди вместо ароматизатор, мед вместо рафинирана захар или още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп. Също по този начин можете да употребявате кисело мляко и да извършите сладоледа по-свеж и ниско калоричен. А за какво не вместо нормалният синтетичен ванилин да не сложите същински ванилов дестилат или преди малко изстъргани зрънца. Да не приказваме, че в този случай имате неповторимата опция да приготвите лакомство, което удовлетворява на 100% усетът на един-единствен човек – вие.

Колкото до самото подготвяне, дано не ви плаши. Евтините разновидности на машините за сладолед работят на доста елементарен принцип. Слагате авансово охлаждащата купа във фризера, с цел да набере нужната температура. След това я изваждате и изсипвате в нея продуктите от определената рецепта, затваряте капака, натискате копчето и отивате да обядвате. След 30 минути десертът ще бъде подготвен.

Разбира се, съществува вид да приготвите сладоледа и без машина. Тогава ще ви бъдат нужни малко повече старания...или ловкост. Ако прибавите към съставките някакъв тип алкохол (ром, ликьор, бейлис) освен ще придадете необикновен мирис на лакомството, само че и ще предотвратите образуването на едри кристали без нуждата от непрекъснато безредие. Да ви е сладко!

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР