Готвената от здравното министерство реформа, част от която е втора

...
Готвената от здравното министерство реформа, част от която е втора
Коментари Харесай

Заваляха критики срещу здравната реформа още преди да е представена официално

Готвената от здравното министерство промяна, част от която е втора наложителна здравна застраховка в частен фонд за лекуване над 700 лв., срещна рецензии и песимизъм в професионалните среди още преди формалното си показване. Част от съсловието поддържа измененията, само че в случай че им се даде повече изясненост.
 Обмислят втора здравна застраховка от 12 лв. месечно - ще покрива лекуване над 700 лв.
Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да показа предложенията си за промяна в бранша на 26 септември. Днес тематиката ще бъде разисквана и на съвещанието на държавното управление.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров (БЛС) разкритикува отпадането на досегашния Рамков контракт. Той изясни, че на среща с министъра им било обявено, че към този момент рамкови контракти не се плануват. В изявление за Българска национална телевизия доктор Маджаров разяснява, че с рамковия контракт в този момент лекарите поемат отговорност за качеството на услугата. Отпадането му би било крачка обратно.

" Не можем да си позволим след 18 години да се връщаме към остарелия модел на административно опазване на здравето, който преди време докара до липса на медикаменти, на долни дрехи в лечебните заведения и на безразличен личен състав ", уточни ръководителят на БЛС.

Според Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите желанието за промяна е похвално, както и че тя се разисква със заинтригуваните страни. В утринния блок на Българска национална телевизия той обаче изрази опасения против готвената здравна вноска от 12 лв., която съставлява 2-процентово повишение.

" Ако концепцията е да се вкарат в допълнение пари посредством кешово заплащане или спомагателна застраховка от пациента, това не е вярно. СЗО споделя, че 44,2% от услугите се заплащат от пациента. Препоръката към България е този % да е най-много 15, а разликата да се компенсира от публични фондове. Такива опити имаше преди 12 години, когато се прибраха неразбираемо къде едни 1,4 милиарда лв. ", разяснява Таушанов.

С компютърно моделиране здравното министерство е пресметнало така наречен сериозна линия от 700 лв. , разноските над която ще се заплаща не от Здравната каса, а от частен фонд. Критичната линия е основана на разноските за клинични пътеки през 2017-а. По-голямата част от разноските по пътеките са били до 700 лв., посочил анализът на Министерство на здравеопазването. Допълнителната вноска от към 12 лв., която ще покрива по-скъпото лекуване, ще се прави към някое от частните здравни фондове. Към момента те са 8 и имат към 200 пациенти.

Председателят на БЛС разкритикува и неналичието на визия какво ще се прави с над 700-те хиляди здравно неосигурени лица. " Вместо ограничения по отношение на неосигурените, виждаме тройно натоварване на хората, които и сега прецизно заплащат осигуровки ", съобщи доктор Иван Маджаров.

Идеята за новата застраховка бе приветствана от доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето. " При въвеждането на наложителна здравна застраховка ще можем да избираме къде да даваме най-малко част от вноската си и ще се появи детайл на конкуренция ", разяснява той в утринния блок на bTV.

Според някогашния шеф на „ Пирогов ” доц- доктор Спас Спасков се разчита на това, че тези пари ще се разпределят към НЗОК и частни фондове и тогава контролът ще е по-сериозен. Самата концепция е да влязат повече пари в здравната система, уточни той. " С 2% няма да имаме това качество, което имат германците, само че ще имаме повече от това, което имаме сега ", добави той.

Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи уточни, че става въпрос за сензитивно повишение на здравната вноска. Правилната концепция фактически е, в случай че в системата влизат повече пари, те да влязат без застрахователите поради контрола, уточни тя. Според нея обаче началото на диалога за промяната е доста обезкуражаващо, тъй като застрахователите не са потърсени за мнение по плана.

Несторова изброи няколко вероятни казуса, които могат да зародят: събираемостта, обезпечаването на пенсионерите и учениците, големият брой неосигуряващи се. " Добре знаем, че се обезпечават не 6 милиона, а 2 милиона души. Те ще внасят по 240 лв. годишно. Как тогава се плануват 800 милиона събираемост, попита тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР