Готовност за законодателна инициатива срещу домашното насилие изразиха от парламентарните

...
Готовност за законодателна инициатива срещу домашното насилие изразиха от парламентарните
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП се обединиха около закон срещу домашното насилие навръх Международния ден за борба с него

Готовност за законодателна самодейност против домашното принуждение показаха от парламентарните групи на " Българска социалистическа партия за България " и ГЕРБ-СДС във връзка Международния ден за елиминиране на насилието против дамите, който се отбелязва през днешния ден. 

 

Вяра Емилова от " Българска социалистическа партия за България " съобщи в декларация от трибуната, че през днешния ден " Българска социалистическа партия за България " внася в Народното събрание Закон за отбрана от домашното принуждение. Основен проблем за потърпевшите лица от домашно принуждение се оказва неналичието на задоволително услуги, с които те да бъдат подкрепяни, уточни Емилова.

 

Тя означи, че съществуващите сега спешни центрове са непълен брой - едвам 13, и не всеки път в тях жертвите могат да намерят отбрана, защото потенциалът им е напълнен.

 

У нас не се води в действителност публична статистика, само че по данни на неправителствения бранш от 30 до 50 % са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашно принуждение по време на изключителното състояние, уточни депутатът.  По думите на Емилова през 2022 година до  септември убитите дами са 19, като за 2021 година техният брой е 22. Пострадалите от домашно принуждение от началото на 2022 година до май  са 1738, като измежду тях доминират дамите, също по този начин и децата са уязвими - 409. Ние от " Българска социалистическа партия за България " неведнъж сме упорствали за предприемане на ограничения за битка с домашното принуждение, добави депутатът. 

 

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС съобщи от трибуната, че се надява това Народно заседание, колкото и време да работи, да компенсира минусите в българското законодателство. Статистиката, за жалост, е доста неприятна. Всяка година слушаме по новините за от ден на ден и повече убити най-вече дами и девойки от техните сътрудници или съпрузи, сподели Захариева.

 

Това, което съгласно мен и съгласно нашата група би трябвало да създадем, е да довършим това, което е стартирано и няколко държавни управления работиха, а точно - да предоставим на жертвите на домашно принуждение най-съвременната отбрана в законодателството, съобщи Екатерина Захариева. Тя настоя, че би трябвало да се работи и за предварителна защита на казуса в учебни заведения, детски градини, обществени служащи, чиновници на Министерство на вътрешните работи, с неправителствени организации. Много се надявам и мога да изразя нашата позиция от името на нашата група, че в случай че Министерският съвет не внесе този закон, който се работеше по време на държавното управление " Борисов 3 ", ние ще създадем това, добави тя.

 

Андрей Гюров от " Продължаваме Промяната " в процедура по метода на водене означи, че дневният ред на хората отвън залата е тотално друг. Факт е, че има 16 законопроекта, минали на първо четене, и не са стигнали до зала, за сметка на това през вчерашния ден се разглеждаше Изборен кодекс, уточни депутатът.

 

Един различен закон, който, в случай че не беше свалено държавното управление " Петков " през лятото, в този момент щеше да бъде гласуван, и това е тъкмо Законът за отбрана от домашно принуждение, разяснява той. Има задоволително наболели проблеми и готови законодателни ограничения, които би трябвало да се гледат тук, а не Изборен кодекс, счита депутатът.  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР