Готови са основите точки в проектомеморандума и очакваме зърнопроизводителите, за

...
Готови са основите точки в проектомеморандума и очакваме зърнопроизводителите, за
Коментари Харесай

Денков чака зърнарите да се върнат на масата за преговори и да подпишат меморандум

Готови са основите точки в проектомеморандума и чакаме зърнопроизводителите, с цел да подпишем съглашението. Това стана ясно от взаимния брифинг на премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев в Министерски съвет.

Целта е ясна - оптимално отпушване на процеса, който ще разреши на държавното управление да подкрепи зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година.

По думите му всеки ден, който минава в митинги и блокади, ни забавя от момента, в който нуждаещите се от помощ могат да я получат. Неизбежно закъснение ще има и до момента в който страната ни получи нотификация от Европейска комисия за новите ограничения, които се оферират.

Най-важните точки от проектомеморандума са:
Земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление и това не са единствено думи. Готвят се седем законопроекта, като пет от тях ще бъдат показани през февруари и март за публично разискване. Правителството ще договаря с Европейската комисия дружно със земеделските производители по настояванията за облекчение на новите екологични условия. Подкрепа на земеделските производители против внасянето на слънчоглед и слънчогледово семе от Украйна. Запазват се режимите, които договорихме в. Никога не е ставало дума, че ще има смяна в режима на вноса на артикули от Украйна. Правителството е готово да предложи банален механизъм за финансиране и стопанствата да получат финансиране напълно скоро. Това ще е единствено за стопанствата, които са на загуба през 2023 г.
Денков чака земеделските производители на следващия ден от 18 ч.

Той акцентира, че единственият метод да се излезе от обстановката е да се подкрепят зърнопроизводителите, които имат потребност, а

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че не е проблем да си подаде оставката, само че на политически напън на зърнопроизводителите няма да се подаде.
 Зърнари и фермери желаят и оставка, и разговор
Зърнари и фермери желаят и оставка, и разговор

Българският фермерски съюз се причислява към митинга на агросектора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР