Готови ли сте за новина, която ще ви накара да

...
Готови ли сте за новина, която ще ви накара да
Коментари Харесай

Facebook стана на 20: Ето как е изглеждал при стартирането си и колко много се е променил оттогава

Готови ли сте за вест, която ще ви накара да се почувствате остарели? Днес Фейсбук, колосът в региона на обществените мрежи който промени света навършва 20 години.

За тези две десетилетия създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се трансформира от чудато момче в милиардера-страшилище на Силициевата котловина. Създаденият от него артикул претърпя не по-малко зашеметяваща промяна.

Фейсбук, или The Фейсбук както се наричаше тогава е учреден на 4 февруари 2004 година от Марк Зукърбърг и неговите съквартиранти от колежа

Тогава уебсайтът трябваше да размени същинския „ Фейсбук “, който представляваше хартиена листовка с профили на студенти и преподаватели от Харвард.

Но в съпоставяне със актуалната версия на уеб страницата тази истинска итерация може да наподобява много безхарактерна. Нямаше осведомително табло, нямаше времева линия, нямаше стени или актуализации на статуса и единствено по една фотография на профил. Сайтът представляваше просто сбирка от изолирани профилни страници с набор от биографична информация.

Aко не сте били студент през 2004 гoдина, съвсем няма късмет да сте виждали тази версия на Фейсбук.

Когато Фейсбук започва за първи път, потребителите се нуждаеха от имейл адрес @harvard.edu, с цел да се записват, макар че през 2004 година той доближи и до други университети, в това число Станфорд, Оксфорд и Кеймбридж.

Едва през 2006 година Фейсбук става наличен за необятната общност

И за първи път всеки, навършил 13 години, може да се записва. Но през тези години сред основаването на уеб страницата и отварянето му за обществеността бяха въведени доста огромни промени.

Първата от тях е, че след закупуването на домейна facebook.com за 200 000 $ Фейсбук се отхвърля от „ The “ в името си. Другата огромна смяна беше, че на 5 февруари 2006 година, единствено 20 дни преди Фейсбук да се отвори за света уеб сайтът добави първата итерация на нюз фийда (емисията с новини).

Фейсбук, който познаваме през днешния ден, измина дълъг път от основаването си. От раждането на нюз фийда до гибелта на от дълго време забравени функционалности.

С тази смяна Фейсбук за първи път се трансформира в освен това от общ брой от профили и групи. Сега потребителите можеха да виждат лист с всякога, когато някой от тяхната мрежа направи смяна в профила си.

В обява в блога, направена по това време, Фейсбук написа:

„ Той актуализира персонализиран лист с вести през целия ден, тъй че ще знаете по кое време Марк прибавя Бритни Спиърс към обичаните си или по кое време влюбеният ви още веднъж е свободен “.

Друга класическа функционалност, която може би си спомняте от тази епоха на Фейсбук, е бутонът „ Сръчкване “.

Може би си спомняте функционалността като обичан спомен или като от дълго време забравена скука. Фейсбук от своя страна споделят, че са го добавили, тъй като „ си са помислили, че ще е занимателно да се направи функционалност, която няма съответна цел “.

В ранна страница с постоянно задавани въпроси от 2005 година от Фейсбук споделят, че бутонът е основан, тъй като „ си помислихме, че ще е занимателно да създадем функционалност, която няма съответна цел, и да забележим какво ще се случи по-късно “.

И макар че може би си помислите, че функционалността от дълго време е отстранена, това в действителност не е по този начин. Менюто просто е прикрито някъде в мрежата от настройки и менюта на Фейсбук. Като последвате тази връзка, можете да откриете още веднъж менюто и да започнете да досаждате на приятелите си още веднъж.

2008 година беше година на емблематични събития за Фейсбук

През тази година компанията започва Фейсбук Chat – услугата за известия, която един ден ще се трансформира в Messenger. Фейсбук също по този начин сътвори „ Стената “ и първото приложение на Фейсбук за iPhone.

Стената. Тази емблематична разработка разреши на потребителите да събират на едно място всички актуализации, мнения, известия и медии, свързани с тях

Стената разреши на потребителите да основат сбирка от изявления, медии, мнения и известия, които бяха свързани с тях. През 2009 година началната страница получи няколко козметични актуализации, а хронологията стартира да се обновява в действително време.

Едва през 2010 година Фейсбук за първи път получи раздел с вести в горната навигационна лента.

През 2011 година Фейсбук претърпя още една огромна смяна, при която бяха отстранени някои остарели функционалности. Този път беше въведен „ Времева линия “, каквато я познаваме през днешния ден. Тя размени остарялата идея за профили с образна времева линия, която разреши на потребителите на Фейсбук да опишат историята на своя живот от раждането си до наши дни.

Времевата линия, която използваме през днешния ден. В нея се събира информация за потребителите от раждането им до днес…

С включването на разпознаваеми функционалности като банерни изображения, версията от 2011 година към момента е сходна на тази, която имаме през днешния ден.

Към днешна дата Фейсбук резервира множеството от истинските функционалности, добавени през тези ранни години. Потребителите към момента имат времеви линии, а не профилни страници, а наличието към момента се дава посредством алгоритмично подбрана новинарска емисия.

Въпреки това всеки, който е бил член на Фейсбук през тези ранни времена ще ви каже, че потребителското преживяване е било напълно друго.

През последното десетилетие Фейсбук вкара редица нови функционалности, които прибавиха разнообразни функционалности към уеб страницата

През 2015 гoдина беше въведена услугата Фейсбук Live, която за първи път даде видео онлайн в платформата, а през 2016 година започва Фейсбук Marketplace.

Най-новите нови функционалности наподобява имат за цел да оказват помощ на Фейсбук да се конкурира с новите си противници.

През 2018 година бяха въведени филтри във Фейсбук Messenger и камера в приложението и Фейсбук Stories: всички те наподобява са произлезли от Snapchat. Неотдавна, през 2022 година, Фейсбук започва своята услуга за къси видеоклипове: Reels.

Това обаче беше много явен опит да се печели от триумфа на TikTok – бързо развиващия се съперник на Фейсбук.

Зад кулисите обаче нещата се трансформират бързо

От самото си основаване нюз фийдът избираше изявленията, които да приоритизира, въз основа на алгоритмичен асортимент, а не в последователен ред. Този елементарен логаритъм се ограничаваше до актуализациите на профилите, статусите и изявленията на вашите другари.

Сега вашият канал във Фейсбук е значително напълнен с реклами, сметки, които не следвате, и препоръчано наличие. Всички те се борят за внимание с помощта на мощни логаритми.

Всичко това води до напълно друг вид потребителско преживяване, което е много надалеч от произхода на Фейсбук като инструмент за свързване на другари в университета. Сега Фейсбук е изправен пред рецензии, че неговият логаритъм е виновен за популяризирането на нездравословно наличие.

Неотдавна по време на чуване в Сената на Съединени американски щати логаритъмът на Фейсбук даже беше упрекнат, че разпространява материали за полово принуждение над деца измежду педофили.

Марк Зукърбърг се извини на фамилиите, които обявиха, че децата им са потърпевши от обществената мрежа, само че упорства, че компанията прави всичко допустимо, с цел да отбрани младите консуматори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР