Готова ли е Европа да се откаже от вноса на

...
Готова ли е Европа да се откаже от вноса на
Коментари Харесай

Говорителят на ЕП: Испания лесно може да се откачи от Русия, но не и България

Готова ли е Европа да се откаже от вноса на съветски газ и петрол

В Испания съветският газ е към 7-8% от общото количество. Доста елементарно можем да се откачим от Русия. За други страни обаче, измежду които и България, потребността от съветски източници е към момента огромна. Това сподели Жаума Дук, който управлява говорителската работа на Екологичен потенциал, предава.

Той добави, че е сигурното е едно: би трябвало да се спре насилствената взаимозависимост от съветски източници. По думите му това ще отнеме време.

Войната в Украйна продължава и няма никакъв знак, че скоро нещо ще се промени. Европа разгласи пети пакет със наказания за Русия. Вече е явно – извънредно мъчно се реализира единогласие сред 27-те, изключително по извънредно сензитивната тематика за съветски петрол и газ. Какво в действителност се случва зад кулисите сред 27-те държави-членки?

„ Въпросът за прекъсването на съветски енергийни източници е комплициран. Трябва да е ясно, че за едни страни това решение е по-лесно, в сравнение с за други. Аз съм испанец. В Испания съветският газ е към 7-8% от общото количество. Т.е. много елементарно можем да се откачим от Русия. За други страни обаче, измежду които и България, потребността от съветски източници е към момента огромна. Сигурно обаче е едно: би трябвало да се спре насилствената взаимозависимост от съветски източници! Ще отнеме време. Някои ограничения ще се наложат бързо, за други ще би трябвало да мислим в по-дългосрочен проект. Но е ясно: в случай че Европа желае да е самостоятелна, тя би трябвало да е енергийно самостоятелна “, сподели Жаум Дук.

Ще посегне ли Европа на съветските петрол и газ?

Точно това изиска Европейският парламент със специфична резолюция. Мнозинството от депутатите, от политическите сили, от страните считат, че „ да “, би трябвало да спрем да консумираме съветски газ и петрол. Като си знаем, че за едни ще е по-лесно, в сравнение с за други. Има и доста съответна близка цел: понижаване с 2/3 от количествата още до края на тази година. А това е доста. Парламентът желае обаче повече и по-бързо - да се спрат парите от Европейски Съюз към Русия в заплащания за газ и петрол.

Възможно ли е общо деяние на европейско равнище за цените на горивата и акцизите?

Опитваме сега да го създадем. Европейският съвет изиска промени на европейския енергиен пазар, с цел да се удържат цените и цената на газа да не въздейства толкоз на цената на електричеството и да не изпразва джоба на потребителите. Трябва да се работи по две линии. Първо: основаване на общ европейски енергиен пазар, на който Съюзът може да управлява цените. Но на национално равнище – и доста страни към този момент го вършат – би трябвало да се помогне на жителите да се оправят с цените на силата.

Може би един от най-задаваните въпроси в най-бедната страна от Европейски Съюз, България, е: по какъв начин тъкмо ще се помогне на най-засегнатите хора от енергийната рецесия?

Планът за възобновяване на България одеве беше признат. Не мога да си показва, че това, което направихме около пандемията няма да го създадем в този момент с следствията от войната. Все повече страни, дружно с Народното събрание, дружно и с Комисията си дават сметка, че ни би трябвало нов проект за помощ на хората, наранени от следствията на войната, от цените на тока или изгубени работни места. Но най-важното в този момент е да отговорим на съветската инвазия в Украйна, да отговорим на една страна, която се бори против демокрацията, която погазва освен правата на украинците, само че и на европейците, в това число и на българите.

Вие сте прочут експерт по връзки. Как оценявате метода, по който споделят в моментаУкрайна, Русия, Европа?

Мисля, че украинското държавно управление прави доста добра работа в тази посока. Според мен, в идващите години ще се учи във университетите по публицистика методът, по който президентът Зеленски и украинската Рада споделят освен с украинския народ, а и в чужбина. Начинът, по който Зеленски се обърна към редица парламенти, само че на първо време към Европейския парламент – това е висша форма на политическа връзка. Русия прави тъкмо противоположното. Това е царството на подправените вести. Всичко, което Русия подава, е или погрешна информация, или информация, показана деформирано. Война е, а по време на война всеки си служи с връзка. Проблемът с Русия не е от в този момент. Русия от дълго време се бърка в националните политики на страните членки. Прави го посредством обществените мрежи или пък посредством по този начин наречени медии като RT или "Спутник ", които бяха спрени в Европа. А Европейски Съюз се пробва да комуникира към единение си. Да покаже, че Европа е способна да се изправи пред несъществувала до неотдавна опасност.

Една от огромните тематики тази седмица беше върховенството на закона. Европейският парламент упорства от доста време Комисията да постанова наказания. Сега тя ще задържи пари - става въпрос за Унгария - поради проблеми с правовата страна. Това тревога за всички 27 страни ли е?Трябва ли и други да чуят посланието и какво в действителност е то?

Ако Европейски Съюз дава пари на страните членки, то би трябвало страните членки да съблюдават правовата страна, демократичните полезности и да употребяват тези пари по предопределение. Тези пари не би трябвало да отиват в корупция или да попадат тук-там, за които не са били предопределени. И това е обръщение към всички страни членки.

Според Вас, кои са думите, които отвита най-вече на Европа?

Бъдеще и вяра.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР