Госпожо Джамбазка, трябва ли да делим мениджърите на жени и

...
Госпожо Джамбазка, трябва ли да делим мениджърите на жени и
Коментари Харесай

Жанета Джамбазка

Госпожо Джамбазка, би трябвало ли да разделяме мениджърите на дами и мъже? Има ли мъжки и женски жанр на ръководство и кой е по-ефективен?

- Мисля, че към този момент настава времето, в което мениджърите се разделят не по пол, а по умеенето им да бъдат или единствено мениджъри, или мениджъри, които са и водачи. Когато работиш и даваш всичко от себе си, без да сe питаш " Какво ще получа? ", само че си задаваш въпроса " С какво мога да бъда полезен/полезна за компанията и хората, с които работя? ", няма значение дали си мъж, или жена. Този натрапен модел на мислене - " мъжете са по-решителни и прагматични, а дамите по-емоционални " - изживява дните си. Все повече стилът на работа се прави оценка съгласно метода, по който постигаш задачите за компанията, и съгласно това по какъв начин мотивираш екипа си, с цел да превърнеш тези цели в общи за всички.

- Кои са за вас вдъхновяващите дами водачи?

- Мога да дам освен международни образци - в България също има вдъхновяващи дами водачи. За мен това е госпожа Виолина Маринова, основен изпълнителен шеф на Банка ДСК. Възхищавам є се поради професионалното държание, отношението є към хората, усмивката є и в това време чувството за неотстъпчивост и непреклонност при вземането на кардинални решения.

- Според вас България положително място ли е една жена да развие своята мениджърска кариера?

- Преди години бях част от екипа за бизнес среща в друга страна. Поради културни разлики или, да ги назовем, ориенталски правила домакините взеха решение да ми провеждат културна стратегия, до момента в който тече срещата с останалите участници мъже. Беше много занимателно, когато схванаха, че съм изпълнителен шеф на застрахователна компания.

Вярвам, че в България сходна обстановка надали би се случила в днешно време. И макар че има още доста неща, които би трябвало да се трансформират като отношение към дамите, които желаят да вършат кариера с професионални и етични подходи, спрямо доста други страни тук една жена доста по-лесно може да прави кариера. Дори спрямо много по-развитите в икономическо отношение европейски страни. Нека оценяваме този факт.

В " Дженерали " - компания с обичаи и офиси в 60 страни - през последните няколко години се отделя огромно внимание за одобряването на политика и опция за кариерно развиване за дамите на правилото на равнопоставеност.

- Ако имате опция да измененията едно-единствено нещо, което би подобрило вероятностите  за кариерно развиване на дамите в България, какво ще е то?

- Законите слагат рамката, само че по-важно е да се сътвори среда, в която всяка жена да може свободно да избере пътя си - без бариери поради стандарти и предубеждения, вкоренени от генерации обратно в част от нашето общество.

Жените са способни на водачество, само че би трябвало да бъдат уверени, да следват фантазиите си и да не се опасяват от провали. Да не се опасяват да си тръгнат, когато попаднат в несъответствуваща среда. Не би трябвало да разрешават на хора с предубеждения да ги трансформират в неуверени персони.

Най-голямото предизвикателство за една жена управител е не по какъв начин ще ръководи компанията (за да е определена на тази позиция, тя има задоволително качества и професионални умения), а по какъв начин ще балансира сред персоналния си живот и служебните задължения. В тази посока не можем да постановяваме промени единствено посредством закони. Тук е значима средата, в която тя живее, мъжът до нея по какъв начин е учтив, може ли да преодолее предразсъдъците, по какъв начин ще си разпределят фамилните отговорности, без да се нарушава салдото на връзките им. Ето в тази посока би трябвало да работим, с цел да помогнем на младежите да преодоляват по-лесно вътрешните и външните бариери, които се слагат в тези случаи.
dzhambazka.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР