Господа, една държава, в която хората след баня си казват

...
Господа, една държава, в която хората след баня си казват
Коментари Харесай

Честита баня и честито бръснене


" Господа, една страна, в която хората след баня си споделят " Честито! ", преди малко ни разгласи война! " * (У. Чърчил, 13 декември 1941)

Със сигурност мнозина надалеч по-проникновени от мен мислители са правили опити да опишат последните времена през призмата на самостоятелната и публичната хигиена. Тези опити са още по-оправдани през днешния ден, когато къпането с топла вода се трансформира в централен детайл на геополитиката. Ето че и у нас пристигна отводът от къпане като острие против Путин.

" Ще зимуваме на инат на студено и няма да се къпем ".

Това се заканиха в петък пред президентството неколкостотин протестиращи с незаздравели синини на коленете от предходното коленичене. Заканата пристигна, несъмнено, посредством най-прогресивния и прогресивен сегмент на политическия набор, посредством най-съвършените и еволюирали градски интелектуалци - жълтопаветниците. Те, явно, не са неповторимо българско събитие, не са някакъв наш безподобен принос към международната просвета, който да ни разреши с гордо вдигнати (макар и малко ниски) чела да кажем: " И ний сме дали нещо на света! Дали сме градската умнокрасива десница! ". Не, умнокрасивитет се среща на всички места по земите на някогашната християнска цивилизация, даже на доста места са ни изпреварили, както постоянно се случва. Именно този световен умнокрасивитет, проникнал към този момент в държавното управление на не една страна, изобрети отводът от къпане като несломимо оръжие против тиранията и силите на злото.

Помня, беше някъде през 70-те или при започване на 80-те, когато тук имаше доста виетнамски служащи. Веднъж неколцина от тях набили таксиметров водач. Той се обадил по станцията и скоро пред общежитията пристигнали коли с мрачни таксиджии, поклащащи неенергично глухи ключове в ръце. Виетнамците яли крепък пердах. Съдрали им... не знам по какъв начин е " задници " на виетнамски. След това (и заради това) виетнамците решили да стачкуват проведено против таксиджията, от който почнало всичко. Събрали се и на бедния си български език почнали да скандират: " Ти си льош! Ти си льош! Ти си доста, доста льош! ". Така и нашата клета цивилизация - Путин ги прави на маймуни, а те викат: " Ти си доста, доста льош! ". И заливат обърканото население с листовки и апели да не се къпе, с цел да покаже на руснаците къде зимуват раците.

Какво пък, щом не желаят, дано не се къпят - таман ще замиришат на себе си. Дет " се вика: " маските ще паднат ".

Да не забравяме обаче, че след чумата през 14 век, отнесла повече от половината европейци и отворила вратите на Балканския полуостров за турците, публичната хигиена е била санитарна полезност № 1. Поне до през днешния ден. Да не забравяме също, че в последна сметка чумата бе победена (освен по Божията милост) най-много посредством откритието да си мием ръцете с топла вода. Нищо повече. И отсам изводът, че както модерният (секуларен) свят стартира с миенето на ръцете, по този начин наподобява че ще свърши с демонстративния отвод от къпане. Затова са прави тези мислители да преглеждат последните времена през призмата на публичната хигиена.

Но постоянно има несъгласие. Как ограничението на миенето ще се съчетае, да вземем за пример, с коронавирус ограниченията? Едните споделят: мий се, другите викат: недей да се миеш! То е като това зелено Неправителствени организации, което спечелило два плана - един за запазване на прилепи и един за запазване на пеперуди. Само дето тъкмо тези прилепи се хранели само и единствено с тъкмо тези пеперуди. Кого да опазиш по-напред, кой грант да усвоиш? Ако едните бъдат опазени от изяждане, другите ще умрат от апетит. Но за поборници, за които Румен Радев ту е месия на нацията, пред който се пада на колене, ту е съветски разузнавач и лобист на Газпром, всичко е допустимо, те са в положение да съчетаят несъчетаеми неща и отново устата им да зее като на оня хипопотам, дето другояче бил до гушата в тиня.

Протестите, разправят, били не един, а два, с което наподобява се изяснява и фактът че протестиращите са съумели да доближат трицифрено число - един под наслов " България - самостоятелна от Газпром " и различен под наслов #GAZwithme. Колко ли са били митингите под падащата Бастилия през 1789? Дали Гаврош и Козета са били от един и същи митинг? Извинете, вие от кой митинг бяхте - от #DOLUmonarchiata или от #SMYRTnaduhovenstvoto?...

Важен е поривът, значими са чистосърдечните претекстове. Иво Мирчев сподели: " Заради тези хора, които бяха на митинга, ние сме длъжни, освен Демократична България, само че и " Продължаваме промяната ", както и всички други по-малки цивилен и политически организации, да предложим обединен политически индивид, вместо да вършим следващото роене и разделяне ". Да, бе! Всичко е поради тия пусти хора! Ако не бяха те, още щяхме да си седим в Добрич и Разград! Да не си намерения в този момент някой, че Демократична България желаят да се закачат за ПППП, тъй като другояче може и да не влязат? Глупости! Всъщност ПППП към момента имат относително прекрасен рейтинг, само тъй като ги изхвърлиха от властта в несъответствуващ миг, когато подправените лаври от изгонването на 70-те съветски дипломати още не бяха увехнали на челата им. Трябваше да ги оставят да се поизлагат още малко.

Да се сътвори " обединен политически индивид " е отлично и за финален път ние го през 2017, след което се оказа, че е невероятно. А е невероятно, тъй като не е откровено. Ако предлагането на Демократична България беше откровено, то решението е напълно просто. Сядате и виждате към съответния миг на откровението коя от обединенията, които имате поради, е с най-голяма електорална поддръжка. Наречете я групировка " Алфа ". После дано всички останали обединения да съберат управителните си органи и да се саморазпуснат, членовете им, отпред с деятелите и водачите, да станат безпартийни. Следващата стъпка е към този момент безпартийните членове, деятели и водачи да подадат документи за участие в " Алфа ". Вероятно ще ги одобряват. " Алфа " да направи конгрес и да си избере нови управителни органи, в които новоприетите някогашни членове, деятели и водачи може да влязат, а може и да не влязат. Но не това е значимото. Важното е, че ще има " обединен политически индивид " по определението на Иво Мирчев, гласоподавателят няма да е комплициран и разконцентриран и ще им се разгони семейството на мафията, статуквото, Движение за права и свободи и Бойко Борисов. Защо не го създадат, а? А? Толкова е просто! Или отново лъжат и пръскат в близост единствено думи?...

Ако са подготвени да жертват всичко за богатството на народа, както настояват, дано закрият своите партии-джуджета, дано се откажат от упоритостите си да бъдат депутати, министри, шефове на организации, шефове на дирекции, ръководители на комисии - и да се пишат доброволци като най-обикновени редови войници. Ако са толкоз положителни политици, геният им неизбежно ще блесне и ще бъде оценен. На изгода роду, не за друго! Да не си намерения някой нещо...

Щом твърдите, че сте подготвени даже да спрете да се къпете, покажете подготвеност да се откажете и от избираеми места в листите за Народното събрание. Но в никакъв случай няма да го извършите, тъй като това е дребната битчица на вашия живот. Тогава най-малко не разправяйте, че го вършиме за народа, а не за себе си, тъй като народа към този момент го е гнус. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

*Автентичността на това изявление не е потвърдена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР