Горският сектор е жизнено важен. Има социален ефект, създавайки заетост,

...
Горският сектор е жизнено важен. Има социален ефект, създавайки заетост,
Коментари Харесай

Заместник-министър Чамбов: Горският сектор е жизнено важен, създава заетост и e част от икономиката

„ Горският бранш е витално значим. Има обществен резултат, създавайки претовареност, и стопански - допринасяйки за 5% от Брутният вътрешен продукт. “ Това съобщи заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов в Троян при разкриване на научно-практическа конференция на тематика „ Проблеми и вероятности на горското стопанство, дървообработващата и мебелната индустрия в България “. В полемиката участваха Донка Михайлова, кмет на община Троян, чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, представители на бизнеса и неправителствени организации, специалисти от Изпълнителна организация по горите и държавните горски предприятия.

Ресорният заместник-министър подчертава, че напъните на министерството са ориентирани към постигането на баланс при ръководството на горите, като посочи, че 75% от тях са държавна благосъстоятелност. „ Имате поддръжката на министър Иван Иванов, взаимно ще търсим най-хубавите решения за работа в бранша “, уточни още той.

„ Миналата седмица бе извършено и съвещание на Националния съвет по горите - консултативният орган към министъра “, напомни инж. Чамбов. Той посочи, че по време на съвещанието са прегледани пакет от ограничения, създадени от Министерство на земеделието, за възстановяване на работата в горите. По думите му членовете на съвета са подкрепили предложенията, които са ориентирани към предприемане на дейности за отбягване на ограничаващи и дискриминационни условия при осъществяване на процедури за възлагане на дейностите и при продажбата на дървесина, и повишение на прозрачността.

В рамките на съвета са разисквани и Наредбата за сечите, както и заповедите за ограничение на тази активност във вековните гори и към водни басейни. Участниците в съвета са се обединили към тезата, че заповедите в този си тип са лесовъдски голословни. „ Нужно е да търсим изменение или анулация и да създадем механизми за положителното стопанисване на крайречните местообитания “, съобщи земеделският заместник-министър. Той посочи още, че на база на мненията от съвета и позициите на представителите в конференцията, ще се вземе общо решение с Изпълнителна организация по горите по тематиката, което ще бъде показано на министъра с предложение за следващи дейности.

Относно развиването на бранш гори на локално равнище, инж. Чамбов разяснява, че той е структороопределящ за района, основава работни места и способства за икономическото му развиване. Той добави още, че дървопреработвателните предприятия, които е посетил в региона, имат доста добра организация на работа и са позитивен бизнес образец.

По време на полемиката бе показано настоящото положение на горите и бяха обрисувани съществени трендове за развиването на бранша. Внимание бе обърнато на дървообработването и мебелната промишленост, която е значим ползвател на суровина, и има сериозен стопански принос в развиването на целия бранш.

Представителите на бизнеса и неправителствения бранш сложиха въпроса за дърводобива, като показаха, че подценяването на значимостта му през последните 20 години е измежду главните аргументи за дефицит на суровина и един от проблемите, които срещат. Според тях би трябвало да отпаднат възбраните за сеч, както и да се работи в посока за осъществяване на годишните проекти за прилагане на дървесина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР