Горски пожари в Гърция: Пожарникарите се борят с най-големия горски пожар, регистриран в ЕС от 23 години

...
Горският пожар, който беше обвинен за 20 от 21 смъртни
Коментари Харесай

Горският пожар, който беше обвинен за 20 от 21 смъртни случая, свързани с пожари в Гърция миналата седмица, доведе до загубата на големи горски масиви , изпепели домове и предизвикаха евакуацията на хиляди хора.

Това е „най-големият единичен пожар, регистриран“ в ЕС, откакто Европейската информационна система за горски пожари започна да записва данни през 2000 г., каза Европейската комисия.< /p>Изображение: Национален парк Dadia

Пожарната служба каза, че шест самолета и четири хеликоптера са помагали на 475 пожарникари на земята, подкрепени от 100 превозни средства.

Други 260 пожарникари и един хеликоптер са се борили с повторното запалване на друг голям пожар, който горяше в гора на южните склонове на планината Парнита, в покрайнините на Атина, гръцката столица.

Прочетете повече:
Резервирана ли е почивка в Гърция? Вашите права, когато горските пожари бушуват
Горски пожари в девет средиземноморски държави

Изображение: Командир на чешките противопожарни служби и колегите му в Национален парк Дадия

Пожарът в района на Александруполис и Еврос, който за първи път започна на 19 август, беше основно съсредоточени дълбоко в гора близо до границата с Турция, в район с труден достъп.

Повече от 81 000 хектара (200 000 акра) земя е изгубена - площ, по-голяма от Ню Йорк - европейския Службата за управление на извънредни ситуации Copernicus на Съюза, която използва сателитни изображения, за да предостави картографски данни.

Изображение: Разрушение в предградието Ахарнес, на планината Парнита. Снимка: AP Изображение: Снимка: AP

С ресурси, изтласкани до предела им, Гърция призова за помощ други европейски държави, като получи 12 самолета и стотици пожарникари от целия континент.

Германия, Швеция , Хърватия, Кипър и Чешката република изпратиха противопожарни самолети в рамките на механизма за спешно реагиране на ЕС, като Франция и Испания трябва да ги последват.

Изображение: Изгорени свети икони в предградието Ахарнес. Снимка: AP

Янез Ленарчич, висш служител на ЕС за управление на кризи, каза във вторник, че това е най-голямата въздушна противопожарна операция в блока и „подчертава нашия ангажимент за бързи и ефективни колективни действия по време на криза“.

< p>Гръцките власти разследват причините за пожарите, някои от които са заподозрени като умишлен палеж.

Полицията в петък каза, че 24 души са били арестувани за умишлен палеж от 163-ма души, арестувани във връзка с пожар такси от началото на противопожарния сезон.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР