Горната камара на холандския парламент прие закон, забраняващ носенето на

...
Горната камара на холандския парламент прие закон, забраняващ носенето на
Коментари Харесай

Холандия въвежда частична забрана на скриващи лицето облекла

Горната камара на холандския парламент одобри закон, забраняващ носенето на " скриващи лицето дрехи " в публични здания като учебни заведения, държавни офиси и лечебни заведения, съобщи " Ройтерс ".

Долната камара одобри законопроекта през 2016 година, откакто опитите за налагане на по-обща възбрана за носене на бурки и други такива покривала се провалиха. Новият закон не разрешава всички дрехи, скриващи лицето, да вземем за пример каски за мотори и ски маски, в публични здания, само че не и на улиците.

Целта на закона е учебните заведения, лечебните заведения и публичния превоз да бъдат по-безопасни, само че съгласно критици той е ориентиран против ислямските покривала като бурка и никаб. През 2015 година главният съвещателен орган към холандското държавно управление увери, че изборът да се носи ислямско було е предпазен от конституционното право за независимост на религията и че не вижда никакво съображение за ограничение на това право.

Холандският закон е показан от държавното управление като " религиозно безпристрастен " и няма толкоз огромен обсег, колкото във Франция и в прилежаща Белгия.

Едва сред 200 и 400 дами в Холандия носят бурка или никаб.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР