Горната камара на френския парламент - Сенатът, прие спорната пенсионна

...
Горната камара на френския парламент - Сенатът, прие спорната пенсионна
Коментари Харесай

Френският Сенат прие пенсионната реформа

Горната камара на френския парламент - Сенатът, одобри противоречивата пенсионна промяна, провокирала вълна от митинги в цяла Франция и считана за основна мярка от втория президентски мандат на Еманюел Макрон, съобщи Франс прес.

" Един значим стадий бе преодолян ", съобщи френската премиерка Елизабет Борн. 

Реформата бе призната след траяли 100 часа диспути в Сената със 195 гласа " за " и 112 гласа " срещу ", съобщи Ройтерс. Ключова мярка в промяната е повдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Реформата породи седем общонационални митинга, последният от които беше през вчерашния ден, както и вълна от протестни дейности в страната.

Сега промяната ще бъде прегледана още веднъж от взаимна комисия, формирана от депутати от долната и горната камара. Това ще стане евентуално в сряда. Ако комисията се споразумее по текста, ще има заключителен избор в двете камари в четвъртък. Но изходът в долната камара -  Националното заседание,  остава неразбираем. Там партията на Макрон се нуждае от съдружници, с цел да реализира болшинство по този въпрос.

Ако държавното управление не успее да събере болшинство, то е допустимо да прокара текста според процедурата по член 49,3 от Конституцията, която планува приемане на законодателен текст и без парламентарен избор.

Нов ден на общонационални митинги против промяната ще има в сряда.

Докато Сенатът приключваше прегледа на законопроекта през вчерашния ден пък, още веднъж стотици хиляди хора излязоха на митинги в цяла Франция против пенсионната промяна и най-много против член 7 на законопроекта за повдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години, отбелязва Франс прес.

През февруари Националното заседание беше безусловно залято от оферти за промени на законопроекта, импортирани от левия съюз, и депутатите даже не съумяха да прегледат противоречивия член 7 и завършиха дебатите там без гласоподаване.

Сега в Сената, където ядрото на левицата - " Непокорна Франция " - няма депутати, дебатите още веднъж бяха оживени, само че с цел да бъдат ускорени нещата министърът на труда Оливие Дюсо реши да бъде прибавен член 44,3 от Конституцията, допускащ гласоподаване на целия текст, без да се гласоподават предложенията за промени, които държавното управление не утвърждава.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР