Горна Оряховица. Кандидатът за евродепутат Румен Гечев и народният представител

...
Горна Оряховица. Кандидатът за евродепутат Румен Гечев и народният представител
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Румен Гечев: Политическите решения в ЕС трябва да са съобразени с икономическите последствия за държавите членки

Горна Оряховица. Кандидатът за евродепутат Румен Гечев и националният представител от левицата Явор Божанков от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ се срещнаха с управлението на „ Захарни фабрики “ АД. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Председателят на Надзорния съвет Георги Узунов и ръководителят на Управителния съвет и Изпълнителен шеф Валентина Ралева осведомиха гостите за настоящото положение на икономическата група „ Захарни фабрики “.
Специално внимание бе обърнато на неравнопоставеното отношение на европейското законодателство към операторите в бранша. За производителите на захар от цвекло е обезпечена цялостна независимост, до момента в който за рафинериите са въведени мъчно преодолими митнически бариери. Съществуващите квоти се разпределят незаслужено. България влезе в Европейския съюз с приети обичайни потребности от сурова захар за пречистване от 198 000 тона. Сегашната система за систематизиране мъчно обезпечава 50 - 60 хиляди тона годишно. Резултатът се вижда. От 6 рафинерии, четири банкрутираха. Практически работи единствено една – тази в Горна Оряховица, която също изпитва големи усложнения.
Неблагоприятни стопански последици за България и за всички източноевропейски страни пораждат и заради недобре премисленото Споразумение за асоцииране на Украйна към Европейския съюз. Свободният достъп на украински захарни произведения слага българските производители в неравностойно състояние. Огромните социалноикономически разлики, изразяващи се във обстоятелството, че цените на суровините, силата и труда в Украйна са доста по-ниски от България, водят до нелоялна конкуренция. Навлизането на украински артикули на българският пазар става с голяма скорост. Само за 2 години, вследствие на извънредно ниските цени, някои от стоките станаха пазарен водач.
Депутатът Румен Гечев посъветва домакините да сезират Световната комерсиална организация. Налаганите от Украйна експортни мита не може да става случайно и Световната комерсиална организация е способена. България, като член на СТО, може да упорства да се преглеждат въпроси, водещи до нелоялна конкуренция. „ Пазарите на захарните фабрики са европейски – българските производители несъмнено печелят от свободния пазар, само че губят от това, че дейностите на политическата класа не са добре координирани за съответна отбрана на националните ползи. Нашите работодателски организации би трябвало да обединят сили, тъй като и други браншове страдат от същия проблем. Около този въпрос всички можем да обединим старания “, акцентира Явор Божанков.
Гечев и Божанков поеха ангажимент да поддържат българските производители и в битката им за отбрана на българската промишленост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР