Горко на заловените!, биха рекли галите, ако можеха да видят

...
Горко на заловените!, биха рекли галите, ако можеха да видят
Коментари Харесай

Вържи кмета, да мирува Брюксел

" Горко на хванатите! ", биха рекли галите, в случай че можеха да видят орисията на кметовете в днешна България. Дойде време да се хвърлят жертви на брюкселския олтар и България измисли по какъв начин да получи помилван на греховете с неголеми старания. Погна кметове, с цел да покаже, че е схванала намеците на Еврокомисията (ЕК) за потребността от резултати в битката с корупцията на високо ниво и проведената престъпност. Резултатите пък биха дали съображение и на българското държавно управление, и на Европейска комисия да се отърват от досадния мониторинг над правосъдната система, който се точи 13-а година като проява на неефикасен европейски надзор.

 

Остава една лингвистична задача - 

 

да се уеднакви на български и брюкселски език смисъла на думата " кмет ", с цел да звучи в отчетите на Европейска комисия като " функционер от доста високо държавно ниво ". Така в края на годината ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще може да регистрира, че България към този момент се е преборила с корупцията на високо ниво (организираната престъпност загуби новост в отчетите още преди две години), и да извърши обещанието си да спре Механизма за съдействие и инспекция (МСП).

Пробният балон бе пуснат предходната година със зрелищния арест на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Нарочно бе провокиран оптимален звук, с цел да се чуе чак в Брюксел. Някои си помислиха, че спектакълът има назидателно предопределение, с цел да респектира  вироглавците, които си мислят, че могат да се доберат до управнически постове отвън политическото статукво и изключително на инат на ГЕРБ. Но това е по-скоро второстепенен резултат. Последвалите събития потвърдиха, че главната цел е друга.

В края на май един след различен бяха задържани кметовете на софийското село Божурище Георги Димов и на пловдивския регион " Северен " Ральо Ралев, които са избраници на ГЕРБ. Борисов не се разстрои, тъй като тъкмо това му би трябвало - жертви, които да демонстрират, че правораздаването работи без значение от политическото въздействие. Посланието, несъмнено, бе ориентирано отново към Брюксел, с цел да го очарова какъв брой ефикасен е неговият безплоден надзорен механизъм и да му даде съображение да разгласи евентуално през октомври в последния си отчет, че е извършил ролята си и повече не е необходим.

Кметовете от ГЕРБ, които са многочислени, естествено, ще бъдат подложени на стрес няколко месеца, тъй като не се знае кой ще е идващият. При ширещата се до момента безотговорност корупцията на приблизително и ниско ниво би трябвало да е витална като корупцията на високо ниво. Успокоителното е, че ще се прави подборен отстрел, който по ловните правила има за цел не да ликвидира популацията, а да я направи по-издръжлива посредством пречистване на слабите, болните и негодните. Това е гаранция, че основните любимци на Борисов ще останат недосегаеми.

 

Как обаче цацата да се показа за кит,

 

когато от дистанцията на Брюксел тя наподобява по-скоро като планктон? Дали не се прави опит за използване на остарелия номер от времето на държавното управление на Сергей Станишев, когато властта се оправдаваше с " неточност в връзката ", тъй като разбирала неправилно какво й се приказва от Брюксел? Това би било допустимо единствено в случай че и Еврокомисията отначало се включи в играта на негоден телефон, тъй като още преди 10 години тя преодоля казуса, като стартира сама да превежда отчетите си на български, с цел да няма оправдания с неясен превод. България е следена по шест индикатора и в последния отчет от ноември 2018 година бе написано, че по петия - " корупция на локално ниво и по границите " - " е постигнала забележителен прогрес ". Добавено бе благопожелание за " трайни следващи дейности ", което страната прави сега с продължаващата гонитба на кметове.

По четвъртия индикатор обаче, който е за корупцията по високите етажи на властта, Брюксел е в съществено усложнение и

 

Борисов единствено имитира, че сътрудничи

 

Оставките на министри и зам.-министри за корист с власт са доста меки санкции, тъй като всички си отиват с цялостни ръце и джобове. Даже оставката на парламентарния диригент Цветан Цветанов, прочут като дясна ръка на Борисов, е пушилка без последствия. В ноемврийския отчет на Европейска комисия бе записано, че " българските органи би трябвало да покажат съответни и трайни резултати, демонстрирани посредством дефинитивни решения по каузи за корупция по високите етажи на властта ". Това е немислимо и никой няма сходна упоритост. Не единствено че няма да има наказани министри, депутати и магистрати, само че и нито един кмет с изключение на Иванчева и Петрова няма да види присъда даже на първа инстанция. Просто оставащото време е нереално късо.

Присъдите, с които България може да се яви на поправителния си изпит наесен, съдържат в действителност планктона, с който публично се храни правосъдната система. Електронното издание " Медиапул " притегли вниманието предходната седмица върху листата на Върховния касационен съд за завършилите дефинитивно каузи за корупция. Отчетени са 52 присъди, като доста от тях са оправдателни, а неоправдателните са за подкупи от 10-20 лева и по тази причина са преобладаващо условни. Едно от най-строгите санкции е за откраднат велосипед, препоръчан за обмен на... служител на реда против 20 лева Наказанието е не толкоз поради подкупа, колкото поради опита на причинителя да се укрие от правораздаването. Така действително в пандиза са вкарани едвам 9 души, наказани за дребна корупция, както сподели търсене на в. " Сега " през март по Закона за достъп до социална информация.

Какво изненадващо има, че холандският министър на външните работи Стеф Блок си разреши да пристигна на

 

извънредно недипломатична задача в България,

 

с цел да й каже, че поради корупцията продължава да е негодна за участие в шенгенската зона? При това той видя несвършена работа тъкмо в сферата, където Брюксел бе отчел прогрес - битката с корупцията по границите. " Министър-председателят ми сподели многочислени фотоси от оградата по границата, само че има още една част, обвързвана с граничния надзор – по какъв начин се оправя държавното управление с корупцията ", сподели министърът в София и безусловно върна Борисов в първи клас, до момента в който той си мислеше, че отива на зрелостен изпит.

Още по-лошо е, че и Еврокомисията го изненада с рецензия. Никой не очакваше, че би го ухапала с беззъбата си процедура по така наречен Европейски учебен срок. В отчетите си по нея тя нормално заобикаля да подчертава на корупцията, тъй като изяснява, че за това си има различен специфичен механизъм във връзка с България. И този път не пропусна да се оправдае по същия метод, само че вмъкна изречение, което звучи предупредително: " Българските органи ще би трябвало да покажат съответни и трайни резултати, демонстрирани посредством дефинитивни решения по каузи за корупция по високите етажи на властта " .

Възможно е втвърдяването на тона да се дължи на чувството, че Брюксел се държи по друг метод по отношение на България и Румъния, които са под обща европейска карантина поради корупция. Острият му език против Букурещ свърши работа и в последна сметка мощният съперник на върховенството на закона Ливиу Драгня се озова в пандиза. Чрез съчетаването на напън извън и от вътрешната страна Румъния стартира да трансформира курса си и нищо чудно, в случай че се вразуми и  поддържа за основен прокурор румънката Лаура Кьовеши, която бе подложена на национално правосъдно гонене, откогато се кандидатира за поста.

Тъй като Букурещ още веднъж взе да демонстрира резултати в битката с корупцията на високо ниво, а България все по този начин не знае от кого да стартира, Борисов стои прекомерно зле на променения декор. За него ще бъде огромен позор, в случай че приятелят му Жан-Клод Юнкер изтрезнее политически и разбере, че се излага с фаворизирането му. Тогава вероятното решение ще бъде да приключи мониторинга за Румъния и да го продължи за България. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР