Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и словашката енергогенерираща компания

...
Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и словашката енергогенерираща компания
Коментари Харесай

„Росатом“ ще продължи да осигурява ядрено гориво за АЕЦ в Словакия


Горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, и словашката енергогенерираща компания Slovenské elektrárne a.s подписаха контракти за доставка на нуклеарно гориво за атомните електроцентрали в Словакия за интервала 2022-2026 година, с опция за удължение до 2030 година Споразуменията са готови откакто ТВЕЛ завоюва обществен интернационален търг за обезпечаване на гориво за словашките АЕЦ. Документите бяха подписани в Москва в наличието на министър председателите на Русия и Словакия Дмитрий Медведев и Петер Пелегрини.

Руското нуклеарно гориво ще се доставя за четирите настоящи реактора ВВЕР-440 в АЕЦ „ Бохунице “ и АЕЦ „ Моховце “, както и за двата енергоблока на АЕЦ „ Моховце “, които са във крайна фаза на строителство.

„ Горивното поделение на „ Росатом “ има неповторим опит и пълномощия при произвеждане на гориво за реактори ВВЕР-440 съгласно самостоятелните условия на възложителя. Подписаните съглашения плануват ТВЕЛ, дружно със словашки експерти, да усъвършенства тактиката за горивните цикли на словашките АЕЦ за повишение на икономическата им успеваемост. Всички настоящи енергоблокове на АЕЦ в Словакия работят с нуклеарно гориво, създадено в Машиностроителен цех в съветския град Електростал, който към този момент извършва поръчките за новото произвеждане на атомна сила в Словакия “, означи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

„ Радвам се, че подписвайки този контракт, ние сполучливо завършихме дълъг и комплициран развой за избор на снабдител на нуклеарно гориво за нашите АЕЦ за близко бъдеще. Вярвам, че с помощта на това и отсега нататък ще бъде обезпечено високо равнище на сигурност и надеждност на доставките на гориво “, означи Бранислав Стричек, ръководител на Съвета на шефовете и общоприет шеф на Slovenské elektrárne.

Производството на атомна сила с обща електрическа мощ от 1940 мегавата е основа на енергийната система на Словакия. Двата енергоблока на АЕЦ „ Бохунице “ и двата енергоблока на АЕЦ „ Моховце “ годишно създават към 15 милиарда киловатчаса електрическа енергия, което е 55% от цялата електрическа енергия, изработвана в страната. Словакия е втората страна в света по дял на произвеждане на атомна сила в енергийния си баланс, като в близко бъдеще делът ѝ ще нарасне още повече, след въвеждането в употреба на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „ Моховце “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР