Горивата ще продължават да поскъпват, прогнозира изпълнителният директор на Българската

...
Горивата ще продължават да поскъпват, прогнозира изпълнителният директор на Българската
Коментари Харесай

Горивата продължават да поскъпват

Горивата ще не престават да нарастват, предвижда изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще продължи да пораства, защото поради газовата рецесия се чака той да бъде употребен като гориво за отопление. Бензинът също ще продължи да нараства, само че с по-бавни темпове, изясни специалистът.

“Под 3 лв. няма бензин, само че следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това елементарно може да се наблюдава - следва се цената на суровия нефт, която потегли надолу и цените в България също потеглиха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката ”, изясни Делчев. Като добави, че с изключение на цените на суровия нефт върху повишаването на цената на горивата въздействат още цената на природния газ, нужен за работата на рафинериите, инфлацията и цената на труда.

Делчев отхвърли цената на горивата да е нараснала с 1 лев непозволено и посочи, че най-верният измерител е пазарът. Той разяснява и че отстъпката от 0,25 лв. от цената на горивата, която се отпуска от държавното управление, не въздейства върху комерсиалната цена на горивата, а е единствено в интерес на потребителя.

По данни на БПГА за последните 12 месеца цената на бензина А95 се е нараснала с 42,29 на 100, а на дизела - с 48,46 на 100. Част от аргументите за това нарастване е суматохата на пазара за дефицит на горива поради войната в Украйна, изясни Делчев. Подобни са и данните на профилирания уебсайт fuelo.net, съгласно който цената на бензина A95 към днешна дата се е нараснала с 40,97 на 100 за година до приблизително 3,20 лв. за литър в страната, а на дизела с 47,58 на 100 до 3,35 лв. за литър.
Най-евтино може да се зареди бензин А 95 в Ботевград, където литърът коства 2,69 лв. за литър, а дизел във Велико Търново против 2,96 лв. за литър.

Най-драстично за последната година е нарастването на цената на метана. Само за последните 12 месеца горивото е поскъпнало над 3 пъти с 215,12 на 100 до 5,42 лв. за кг. Това е и единственото гориво, чиято цена продължава да пораства - с 1 стотинка за през вчерашния ден и с 3 стотинки за последната седмица. Най-скъпо метанът се търгува на бензиностанция на околовръстния път на Търговище, където горивото се предлага против рекордните 7,18 лева./кг. Най-евтино метан водачите могат да заредят на бензиностанция край Симитли против 3,75 лева./кг и край Свиленград против 3,86 лева./кг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР