Горещините в Южна Европа може да доведат до трайна промяна

...
Горещините в Южна Европа може да доведат до трайна промяна
Коментари Харесай

Непоносимите горещини в Южна Европа променят туристическите навици?

Горещините в Южна Европа може да доведат до трайна смяна в туристическите привички, като множеството туристи избират по-хладни дестинации или отиват на отмора напролет или есента, с цел да избегнат рисковите горещини, предвиждат туристически организации и специалисти.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) демонстрират, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморието през интервала юни-ноември, към този момент е намалял с 10% по отношение на предходната година. Междувременно се следи скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

7,6% от пътуващите сега считат рисковите метеорологични условия са главен проблем за ваканциите сред юни и ноември. Търсенето на пътувания скочи още веднъж това лято, откакто туристите бяха лимитирани в продължение на години от рестрикциите, наложени поради пандемията. По думите на компании от туристическия бранш жегите към момента не са довели до доста анулирани резервации.

Метеоролози предвиждат, че в идната седмица температурите могат да надминат настоящия връх в Европа от 48,8 градуса по Целзий, подложен в Сицилия през август 2021 година Това поражда опасения от повтаряне на миналогодишния сюжет със смъртните случаи, породени от жегата.

Туристи в Рим описват пред Ройтерс, че биха помислили добре преди да резервират пътешестване до там още веднъж през юли, защото сега се пробват да се охлаждат и да намерят климатизирани места за отмора.

Това са неприятни вести за стопанската система на Италия, която разчита доста на огромния летен трафик от гости. Италианското министерство на околната среда тази година предизвести в отчет, че задграничните туристи в бъдеще ще пътуват повече напролет и есента и ще избират по-хладни дестинации.

В Гърция, където идващите от чужбина гости са се нараснали с 87,5% на годишна база сред януари и март, пренаселеността през лятото изтезава горещите туристически точки като остров Миконос. Властите в Гърция затвориха Акропола в Атина през най-горещата част от деня в петък, с цел да опазят туристите.

В Испания огромното търсене на почивки се чака в крайбрежните дестинации в северната част на страната и по туристическите острови, където летните температури нормално са по-ниски, гласи отчет на националната туристическа асоциация Exceltur, представен от Bgonair.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР