Гореща вълна в Обединеното кралство: Какво е омега блок – и как причинява нашето екстремно време?

...
Какво е омега блок – и как получава името си?Блоковете
Коментари Харесай

Какво е омега блок – и как получава името си?

Блоковете могат да прекъснат нормалното източна прогресия на нашето време.

С омега блок високото налягане - което обикновено носи по-топли и по-стабилни условия - става притиснато между две системи с ниско налягане.

То образува форма като гръцката буква Ω, откъдето идва и името му.

Как омега блокът влияе на струйния поток?

Метеорологичните системи обикновено се движат от запад на изток на нашата географска ширина, но понякога могат да се блокира, когато струйният поток отслабне и се изкриви.

Реактивният поток е сърцевина от силни ветрове високо над повърхността на Земята, която помага за развитието и управлението на зони с ниско налягане по земното кълбо.

Когато има много активност на тропическа буря в Северния Атлантик, това може да огъне струята, което се случи в този случай.

Позицията и силата на струята доведоха до блокиращ модел където високото налягане се забива между двете системи с ниско налягане.

Изображение: Омега блокът може да доведе до дълги периоди на едно и също време. Снимка: Met Office

Колко дълго може да продължи такъв блоков модел?

Метеорологичните блокове могат да продължат с дни, седмици или дори месеци.

Един известен пример беше през лятото от 1976 г., когато температури над 30C доведоха до условия на суша и се задържаха за дълги периоди.

Как блокът влияе върху времето в Обединеното кралство и Европа?

Високото налягане точно на изток от Обединеното кралство и съсредоточено над Скандинавия позволява приток на горещ и влажен въздух от юг.

Областите с ниско налягане обаче засягат двете страни на Средиземно море, с останките от урагана Франклин на запад от Португалия и Бурята Даниел носи проливни дъждове в Гърция.

Температури над 30C (86F) през септември са се случвали само „няколко пъти“ в Обединеното кралство – и това ще бъде най-горещият ден в годината, ако се покачат над 32,2C (89,96F).

Синоптиците казват, че е вероятно температурите да останат над 20C (68F) през нощта в много райони.

Условията се променят с бавни гръмотевични дъждове навлизайки от запад по-късно в сряда.

Прочетете още:
Горещата вълна може да доведе до най-високата температура за годината
Жителите казаха „останете на закрито“, тъй като проливен дъжд удари Испания

Изменението на климата прави ли тези топлинни куполи по-чести?

Продуцентът на Sky weather Кърсти Маккейб каза, че има все повече доказателства, че струйният поток е отслабен от изменението на климата.

Тя каза: " Блокирани метеорологични модели като омега блокове или топлинни куполи изглежда се случват по-често през последните десетилетия и това може да е свързано с ефектите от изменението на климата върху струйния поток.

„Има някои изследвания, които предполагат струйният поток отслабва поради намаляване на температурния контраст между екватора и полюса, тъй като Арктика се затопли с приблизително два пъти по-висока скорост от цялото земно кълбо – учените наричат ​​това „арктическо усилване“.

Изображение: Топлинният купол може да влоши горещите условия на земята. Снимка: Кралското метеорологично дружество

Какви са рисковете от такъв топлинен купол?

Упоритата зона с високо налягане означава, че вече топъл или горещ въздух, уловен под високото, ще продължи да става все по-горещ, създавайки топлина купол.

Кърсти добави: „Горещият въздух ще се издигне в атмосферата, но високото налягане действа като капак и кара въздухът да спада или да потъва. Докато въздухът потъва, той се затопля чрез компресия и топлината изгражда.

"Земята също се затопля, губейки влага и още повече улеснявайки нагряването.

"Докато моделът на налягане се промени, високото ще продължи да влошава горещите условия, създавайки риск от горски пожари, суша и горещини, свързани със здравето."

Изображение: Дифлуентният блок разделя потока на метеорологичните системи. Снимка: Метеорологичен офис

Има ли други често срещани блокови модели?

Метеорологичният офис казва, че има и дифлуентен блок заедно с омега.

Дифлуент се случва, когато има " разделяне в потока на изток" - и може да види високо налягане, изтласкано на север от нисък център на юг, което води до продължителни периоди на подобно време.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР