Горепосоченото изображение е заснето от орбиталната мисия на САЩ “Марс

...
Горепосоченото изображение е заснето от орбиталната мисия на САЩ “Марс
Коментари Харесай

Американската мисия МРО е заснела кацането на Пърсъвиърънс от орбита!

Горепосоченото изображение е снимано от орбиталната задача на Съединени американски щати “Марс Риконисънс Орбитър ”. Едва за повторно в хода на човешката история орбитален уред съумява да наблюдава образно кацането на спускаема задача. Преди това само спускането на “Кюриосити ” през 2012 година е било заснемано. Опитът през 2018 година да бъде сниман парашутът на “ИнСайт ” не се увенча с стремежи триумф. 

Позволете в този момент да ви насоча вниманието към фотосите, снимани от самия “Пърсъвиърънс ”. Започваме с снимка, която изобразява по какъв начин марсоходът се спуска към марсианската повърхнина, направена чрез камера, прикачена към ретроракетната платформа. Вижте така наречен “небесен кран ” – новаторската технология, разрешила кацането на потребен товар на Червената планета с тегло близо 2 тона! 

Photo credit: NASA TV

Вчера ви бяха показани първите фотоси, снимани от “Пърсъвиърънс ” директно след неговото кацане. Тогава транспарантните капаци на камерите още не бяха отстранени, затова фотографиите изглеждаха с неприятно качество поради напластения върху тях прахуляк. Днес обективите на камерите към този момент не са покрити. Това разреши на екипа да направи първата цветна фотография. Тя към момента е с ниска резолюция и цветовете не са калибрирани, само че все пак вижте резултата:

Photo credit: NASA TV

Последната фотография, която желая да ви покажа, е на едно от колелетата на “Пърсъвиърънс ” върху грунда на Марс:

Photo credit: NASA TV

Тези и още доста други изображения ще бъдат качвани през идните дни на профилирания уебсайт на НАСА: https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/raw-images/ 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР