Google не е единственият технологичен гигант, който залага, че стриймингът

...
Google не е единственият технологичен гигант, който залага, че стриймингът
Коментари Харесай

Игра на стрийминг

Google не е единственият софтуерен колос, който залага, че стриймингът ще се окаже основен за преобразуването на гейминг промишлеността, която се прави оценка на 150 милиарда $

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Стриймингът на игри е последната наклонност в света на гейминга, а с появяването й огромните софтуерни колоси направиха своите поръчки за лидерско място в сферата. Първа това направи Apple, която още през март разгласи услугата си Apple Arcade. Компанията майка на Гугъл – Alphabet, последва този образец и анонсира основаването на платформата Stadia през април. Услугите на Apple и Гугъл стартираха надлежно на 19 септември и 19 ноември на определени пазари, а продуктът за заоблачен гейминг на по-скоро изоставащия от тях съперник Microsoft се чака да дебютира на пазара през 2020 година, без да е закрепена съответна дата.

Новата конкуренция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Apple Arcade дава на потребителите безграничен достъп до над 100 нови игри, към които последователно ще бъдат добавяни и нови заглавия. Услугата работи на абонаментен принцип, като е свободна от реклами и в нея няма опция за спомагателни покупки. Същевременно потребителите могат да играят обичаните си заглавия както онлайн, по този начин и офлайн, както и да употребяват разнообразни платформи – iPhone, iPad, Mac или Apple TV. Цената на абонамента за българските консуматори е 9.99 лева и дава достъп до услугата на до шестима членове на фамилията, като идва с едномесечен експериментален интервал. Сред наличните заглавия, някои от които извънредни за платформата, попадат шлагери на някои от най-големите разработчици на мобилни и конзолни игри, в това число Sega, Platinum Games, Devolver Digital, Annapurna, Konami, Electronic Arts, Ubisoft, Rovio, UsTwo, SMG Studio, Finji и други. Основнoто, което отличава Apple Arcade от Stadia, е фактът, че продуктът не е облачно-базирана услуга – това значи, че с цел да играят игрите, предлагани в платформата, потребителите ще би трябвало да имат машини с избрани хардуерни характерности.

Stadia на Гугъл от своя страна разрешава на всеки, който има връзка с интернет, да играе всяка игра, като придвижва тежката изчислителна мощ, нужна за пускане на софтуера за игри, към облачни сървъри. Теоретично това разрешава на играчите да имат достъп до настоящите заглавия без нуждата от инвестиция в безценен, геймърски хардуер. Така видяно, продуктът на Apple е по-скоро опция на Xbox Game Pass и PlayStation Plus.

[Reuters] Платформата на Гугъл дебютира с надалеч по-къс лист от заглавия – 22. Сред тях са Аssassin`s Creed Odyssey, Destiny 2: The Collection, Gylt, Just Dance 2020, Kine, Mortal Kombat 11, Rise of the Tomb Raider, Red Dead Redemption 2 и други. Услугата към момента не е налична за потребителите в България, като се чака това да се случи при втората вълна страни, към които Stadia ще се разшири следващата година. За разлика от Apple Arcade Stadia потегля както с платена, по този начин и с безвъзмездна версия. Премиум разновидността е с абонамент от 9.99 $ на месец. Особеното тук е фактът, че е нужна покупката на характерен контролер, който коства 69 $. Първоначално потребителите могат да се възползват единствено от Stadia Founder`s Edition пакет за 129.99 $, който беше наличен за предварителна поръчка още от юни. Той включва Chromecast Ultra устройство, лимитирана серия Night Blue джойстик и два тримесечни абонамента за Stadia Pro. С тях геймърите ще имат достъп до библиотека от игри с до 4К резолюция при 60 фрагмента за секунда и включен HDR и съраунд тон. След първите три месеца Stadia Pro ще коства по 9.99 $ на месец, а следващата година Гугъл ще пусне и Stadia Base. Този вид на услугата няма да има месечна такса, а ще разреши да бъдат купувани обособени игри.

Потребителите ще могат да употребяват приложението, което ще е налично както за Android, по този начин и за iOS устройства, с цел да ръководят сметките си, Stadia джойстиковете, да купуват игри и да пускат заглавия на Chromecast Ultra. Съществен минус на Stadia е и фактът, че зависи от интернет връзката и не може да бъде налична офлайн.

За потребителите в България обаче Apple Arcade наподобява по-разумният избор заради обстоятелството, че има едно голямо преимущество пред Гугъл Stadia – услугата е налична и на локалния пазар. Не е невероятно платформата на Alphabet също да се достъпи от тук, само че процесът доста се усложнява – би трябвало да се употребява VPN(virtual private network), посредством който да се сдобием с IP адрес от една от страните, в които тя е налична.

Закъсняло включване

Същевременно планът xCloud на Microsoft стартира отворени проби за пръв път през октомври. Услугата за стрийминг на игри, която се явява директен съперник на Гугъл Stadia, ще дава опция на играчи от Съединени американски щати, Англия и Южна Корея да пускат ААА заглавия (най-високия клас) на мобилните си телефони и таблети, както и на други устройства с екрани. Услугата съставлява годишен или месечен абонамент, против който играчите имат достъп до избран азбучник от заглавия. Sony е един от пионерите в региона, само че нейната платформа PlayStation Now към този момент не съумява да притегли огромен интерес заради разнообразни аргументи. Една от които е лимитираното ѝ географско предлаганe.

България още веднъж не попада в първата вълна страни, в които xCloud ще дебютира. Сред тях са Съединени американски щати, Англия, Канада, редица страни от Западна Европа, както и Индия, Япония и Южна Корея. За разлика от Stadia xCloud ще навлезе на пазара надалеч по-уверено и със доста по-голям азбучник от игри. Очаква се налични да бъдат над 50 заглавия, измежду които Forza Horizon 4, Sea of Thieves, Tekken 7, Devil May Cry 5, Ace Combat 7, Halo 5 и други, като от Microsoft оповестиха, че възнамеряват последователно да уголемяват каталога. Месечната такса за услугата ще е сред 15 и 25 $. Sony и другите

Sony към този момент предлага услугата PlayStation Now в над 20 страни. Срещу 20 $ на месец клиентите получават пряк достъп до игри за PlayStation 2, PlayStation 3 и PlayStation 4, които могат да бъдат стриймвани към PlayStation 4 или компютър. Nvidia пък предлага услугата GeForce Now, която също стриймва десетки игри, а има и достъп до платформата Steam. Абонаментът коства 7.99 $ на месец. Сред главните дефекти на двете платформи е това, че не са налични за потребителите от България. Засега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР