Гончетата са ловна порода, много бързи кучета, които преследват дивеч

...
Гончетата са ловна порода, много бързи кучета, които преследват дивеч
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на италианско гонче

Гончетата са ловна порода, доста бързи кучета, които преследват дивеч дълготрайно време. След тях се откроява италианското гонче, известно като Сегуджо Италиано.

То се вижда доста постоянно из ловните полета в средиземноморските страни. Древната порода кучета с египетски генезис е пренесена от финикийците в района на Средиземно море преди 2 хиляди години.

Това елегантно и бързо животно може да работи единствено или в глутница, преследвайки непрестанно всевъзможен тип окосмен дивеч повече от 2 часа. Двете версии - с къса и дълга четина са еднообразно здрави и упорити животни, употребени за лов на лисици, зайци и диви прасета.

За задачата гончетата би трябвало да са подготвени, само че и добре обгрижвани. Всъщност грижите не са нещо, което лишава доста време на стопаните.

Нужно е козината на дългокосместата версия да се разресва 1-2 пъти в седмицата, а късокосместото гонче да се изтрива с влажна забрадка. Грижа изискват очите и ушите на животното, както е при всички четириноги, с цел да се предотвратят инфекции от струпване на замърсявания.

Къпането не е приоритет за тази порода и се прави 3 до 4 пъти в годината. Защитният пласт на косъма е добре да се пази, с цел да извършва функционалностите си.

Повече старания са нужни за облекчаване на двигателните потребности на гончето. Това интензивно животно има потребност ежедневно да тича, да върви постоянно на лов, или най-малко да имитира игри, наподобяващи ловните, където се доближават и донасят всякакви предмети или да открива скрити такива. Може да взе участие и в разнообразни кучешки спортове, тъй като е доста атлетично животно.

 италианско гонче грижи

Истинската му буря обаче е ловът. Придружавайки своя собственик на ловджийски излет кучето ще задоволи всички антични инстинкти, които са заложени в породата му. За задачата стопанинът би трябвало да се погрижи авансово за някои детайлности към своя асистент.

Италианското гонче не трябва да се храни директно преди излета, тъй като това ще го затрудни да гони бързия дивеч. Храната му нормално се разделя в такива дни на 3, а не на 2 приема. Междинното хранене се прави откакто кучето се върне от ловния излет и се почисти. Храната го затопля и успокоява.

Грижите за италианското гонче след лов също са по-специфични. Внимателно се ревизират очите, ушите и лапите на животното за вероятни пострадвания или замърсявания, с цел да се почистят и лекуват за отбягване на инфекции, а кучето се оставя да почива в останалата част от деня.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР