Голямо оплакване се носеше тази седмица над Родината. От всички

...
Голямо оплакване се носеше тази седмица над Родината. От всички
Коментари Харесай

Волгин: Слави Трифонов - част от промяната или част от статуквото?

" Голямо недоволство се носеше тази седмица над Родината. От всички партии. Тези на статуквото и тези на митинга бяха извънредно единомислещи в потреса си за какво спечелилата избори политическа мощ не ги е поканила на договаряния. Под договаряния въпросните партии разбираха най-много разпределение на постовете. Явно чакаха, че Слави Трифонов ще ги предложения, ще ги черпи с кафенце и чинно ще си записва коя партия кое министерство желае да оглави. И когато това не се случи, излъганите в най-съкровените си очаквания партии се наскърбиха. И заплакаха. Особено сащисан беше политическият умнокрасивитет. Там така и така са уверени, че единствено те могат да ръководят, а всички останали би трябвало да ги слушат в унес. А когато от „ ИТН “ подцениха тяхната величава експертност, достоверната десница възприе това като вселенска засегнатост ", съобщи в коментар Петър Волгин. И добави:

" Всъщност както политиците, по този начин и анализаторите нямат никакво съображение да недоволстват против метода на деяние на Слави Трифонов. Достатъчно е да си напомнят същността на неговата партия. Създателите на „ ИТН “ постоянно са подчертавали неконформисткия си метод, устрема да изненадват и предизвикат. Те доста държат да не наподобяват на останалите партии. Затова никой не трябва да се учудва нито на постовете във фейсбук, нито на отхвърли от обичайното партийно държание. Да, традицията повелява, както се споделяше в една реклама преди време, след изборите партиите да почнат едни дълги договаряния, или казано политически неточно, пазарлъци, за това кой какво ще получи при една бъдеща коалиция. Само че традициите не са това, което бяха. И е изцяло естествено Има Такъв Народ да не желае да се преценява с обичайното държание.
 Има Такъв Народ излезе пред медиите. Но Слави Трифонов беше на работа Има Такъв Народ излезе пред медиите. Но Слави Трифонов беше на работа
16 юли на обяд. Залата на Българска телеграфна агенция, в която се организира конференцията на " ИТН ", е претъпкана. Вчера Слави Трифонов разгласи във...

И точно тук идва моята рецензия към спечелилата изборите политическа мощ. Не можеш да твърдиш, че си най-последователният герой против политическото статукво и да предложиш подобен кабинет, какъвто ни показа Слави Трифонов в понеделник. Този кабинет беше въплъщение на статуквото. Не просто на политическото, а което е по-важно, на идеологическото статукво. С министър председател, който е бил осем години министър, и чиито хрумвания са взети от ултралибералните наръчници от началото на 80-те години, както и с министри, които като че ли са извадени от листовка на „ Америка за България “ по какъв начин би трябвало да наподобява едно съвременно държавно управление. С доста дами, наложително с жена отпред на защитата, наложително с човек от малцинствата. За да бъде политическата уместност на този кабинет цялостна, липсваше единствено наложителния министър-гей. И отново безкрайни приказки за приватизация и концесиониране. А главният акцент трябваше да бъде подложен не върху тези демократични лакърдии, които слушаме към този момент три десетилетия. Акцентът трябваше да бъде подложен върху обществената тема, върху ограниченията, които ще се вземат за повишението на приходите и пенсиите. Ето това е битка със статуквото. Приватизацията и участието в еврозоната са клишета, които всяка партия, държаща ба бъде друга от мейнстрийма, би трябвало да заобикаля.

Партията на Слави Трифонов може да има съществено наличие в политическия живот при едно-единствено изискване – в случай че в действителност е друга от останалите политически сили. Ако отхвърля да влезе в авансово заложените схеми, а не се преценява с тях. Защо множеството гласоподаватели избраха „ ИТН “? Поради доста аргументи, само че сигурно главната е, че гласоподавателите възприемаха тази партия като най-автентичното отричане на политическото статукво. И по тази причина гласоподаваха за нея. Ако „ ИТН “ стартира да се държи като останалите партии, тя доста бързо ще загуби главното си преимущество. Ще се трансформира в част от статуквото, против което твърди, че по този начин неистово се бори ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР