Голямата новина в началото на състезателния уикенд за Гран При

...
Голямата новина в началото на състезателния уикенд за Гран При
Коментари Харесай

Ще стигне ли Порше до Формула 1?

Голямата вест при започване на спортния уикенд за Гран При на Италия беше неуспехът на договорката сред Порше и Ред Бул за влизането на немската автомобилна компания във Формула 1. Преговорите вървяха няколко месеца, изтече информация, че Порше ще купи половината от тима на Ред Бул, само че най-после се оказа, че двете страни не могат да работят дружно.

След тази информация и обясненията от страна на Кристиан Хорнър и лекар Хелмут Марко, че в Ред Бул избират да си запазят самостоятелността, доста анализатори побързаха да заявят, че Порше няма да успее да влезе във Формула 1. Тъй като няма да си откри сътрудник. Но решението на борда на шефовете на Фолксваген Груп от пролетта не е анулирано. 

Дали в действителност спортна марка със славата и триумфите на Порше, която съставлява втория по величина авто производител в света, няма да успее да си откри сътрудник във Формула 1?
 Хорнър описа за какво се провали договорката с Порше Хорнър описа за какво се провали договорката с Порше
Големите шефове на Фолксваген Груп поддържаха тезата, че присъединяване във Формула 1 ще донесе доста по-сериозни маркетингови триумфи в съпоставяне със Световния шампионат за устойчивост (WEC) и успехите в “24 часа на Льо Ман ”.
 Официално: Порше няма да влезе във Формула 1 с Ред Бул Официално: Порше няма да влезе във Формула 1 с Ред Бул
Порше се готви за в началото предложение на акции и ще се трансформира в обществена компания, а присъединяване във Формула 1 единствено ще увеличи цената на компанията. Също по този начин, от 2026 година ще има таван на бюджета за производителите на задвижващи системи плюс реализирането на разнообразни зелени инциативи. А и промената на техническия регламен ще разреши на Порше да започва наедно с другите компании и няма да е в ролята на догонващ.
 Пропадна ли договорката сред Ред Бул и Порше? Пропадна ли договорката сред Ред Бул и Порше?
Така че, по-вероятно е Порше да не се откаже от присъединяване във Формула 1 даже и след разрива с Ред Бул. Това се удостоверява и от формалното известие на компанията за края на договарянията с компанията на Дитрих Матешиц, в което се споделя, че Формула 1 остава привлекателна за Порше и компанията ще продължи да следи развиването на спорта.
 Порше влиза в Ред Бул, уволнява Хорнър и лекар Марко? Порше влиза в Ред Бул, уволнява Хорнър и лекар Марко?
Ако шефовете в Порше държат да влязат във Формула 1 по схемата, за която преговаряха с Ред Бул - посредством покупка на дял, в това число и мажоритарен, в тим от международния шампионат, то разновидностите са няколко. По този път към този момент върви Ауди, като марката удостовери влизането си във Формула 1 като снабдител на задвижващи системи и се чака скоро да бъде доказано и закупуването на Заубер - отборът, който в този момент извършва програмата на Алфа Ромео. Преди това обаче, от Ауди организираха съществени диалози с Макларън и съвещания с Уилямс и Астън Мартин.
 Ауди предлага 650 милиона евро за Макларън Ауди предлага 650 милиона евро за Макларън
Най-вероятният сътрудник на Порше наподобява да е Уилямс. След идването на новия притежател Дорилтън Кепитъл финансовото положение на тима доста се усъвършенства и там към този момент има доста фрагменти на Фолксваген Моторспорт. Пример за това са шефът на отбора Йост Капито, техническият шеф Франсоа Ксавие-Демесон и спортният шеф Свен Смеетс, като всички те бяха то програмата на VW в Световния рали шампионат.
 Колко ще заплати Ауди за Заубер? Колко ще заплати Ауди за Заубер?
Ауди имаха контакт и с Астън Мартин, където напоследък Лорънс Строл направи фантастични вложения, само че триумфите по този начин и не идват и може би канадският милиардер ще си потъврси съучастник, с който да си подели финансовата тежест.
 Ред Бул не купили Заубер поради Кими Райконен Ред Бул не купили Заубер поради Кими Райконен
Срокът за производители на задвижващи системи, които желаят да вземат участие във Формула 1 от 2026 година е 15 октомври, с цел да могат те да вземат участие интензивно в разискването на развиването на провилата…

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР