Голямата битка ще бъде за третото място, показва анализаПредстоящият парламентарен

...
Голямата битка ще бъде за третото място, показва анализаПредстоящият парламентарен
Коментари Харесай

„Барометър”: ГЕРБ са почти сигурно първа политическа сила, губещи ще са БСП и ДБ


Голямата борба ще бъде за третото място, демонстрира разбора

Предстоящият парламентарен избор се обрисува непредсказуем – като се стартира от неразбираемата изборна интензивност (около 40%), и се стигне до резултатите за обособените политически сили и броя обединения в идващия парламент( от 5 до 8), демонстрира разбор на 

Една от партиите, които ще са печеливши на изборите през октомври – и то без значение дали са първи по резултат и дали имат късмет за независимо ръководство – това са ГЕРБ . Отливът от гласоподаватели за партията от дълго време е спрял и сега си възстановяват поддръжката на по-колебливите си гласоподаватели. Това дава късмет на ГЕРБ съвсем сигурно да се окажат първа политическа мощ след изборите през октомври.

Няколкото месеца ръководство на обединението, водена от „ Продължаваме промяната ”, доведоха до доста пукнатини по обществения им облик , настояват от „ Барометър ”. Факт е, че доста от рецесиите, с които се сблъскаха, биха били предизвикателство за надалеч по-опитни държавни управления. Но доверието на гласоподавателите не е неизчерпаемо, изключително в случай че проблемите им стават все по-осезаеми под формата инфлация, растящи битови сметки и цени в магазина. Вторият фактор, който слага под въпрос изборните резултати на Политическа партия, е че огромна част от гласоподавателите на Румен Радев, които гласоподаваха за тях при предходния избор, към този момент няма да ги поддържат.

Голямата борба на изборите обаче няма да бъде за първото място, а за третото с капацитет да прерасне в неочакван втори резултат за някой от подценяваните в конкуренцията играчи.

На предходните избори трета политическа мощ бяха Движение за права и свободи – с помощта на рекордния брой гласове пристигнали от Турция в композиция с ниската изборна интензивност. За изборите през октомври придвижването евентуално още веднъж ще може да разчита на твърдото си ядро гласоподаватели – тук и в прилежаща Турция, където водачът на придвижването Мустафа Карадайъ знаково отиде на среща с Ердоган. Изборният им резултат обаче не е изрично обезпечен, тъй като са изправени пред няколко казуса. Първо, няма гаранция, че изборната интензивност ще е още веднъж ниска. Второ, машинният избор още веднъж ще бъде предизвикателство за част от гласоподавателите – някои от тях точно измежду твърдите ядра на Движение за права и свободи.

Непредсказуем състезател на тези избори ще бъдат и „ Възраждане ”. Техните гласоподаватели също остават отвън радара на социолозите, само че по радикално разнообразни аргументи. Крайно националистическата партия притегля коренен, углавен и мъчно предвидим избор и е една от обединенията, за която са склонни да гласоподават тези гласоподаватели, които вземат решение в последния миг, от време на време в самия избирателен ден и гласът им е „ анти ”, а не „ за ”.

Другата партия, която ще завоюва от актуалната политическа конюнктура, е „ Български напредък “ на Стефан Янев. Формацията има капацитета да притегли тези консервативни, леви, умерени и леко русофилски гласове, които не намират своето посланичество на никое място другаде сега и най-много тези, които обичайно са били електорат на Българска социалистическа партия, само че към този момент не ги припознават като свое лице.

Има Такъв Народ ще изгубят от идващите избори, само че по-малко, в сравнение с множеството анализатори допускат . С решението си да излязат от четворната коалиция и на процедура да смъкват държавното управление „ Петков ” те сигурно си завоюваха омразата на гласоподавателите на Демократична България и Политическа партия, само че истината е, че тези гласоподаватели по този начин или другояче в никакъв случай не са били техни. Спорно е до каква степен са разочаровали подкрепящите Българска социалистическа партия, тъй като в действителност Има Такъв Народ избавиха от мъката част от електората на столетницата да я гледат в едно много спорно от тяхна позиция ръководство. И разочарованият от Българска социалистическа партия електорат ще се насочи нанякъде – в по-голямата си част към „ Български напредък “, само че ненапълно и към други политически субекти като Има Такъв Народ, настояват от " Барометър ".

Една от губещите партии ще бъде Българска социалистическа партия . При тях казусът даже не е въпрос на политика, а напълно лидерски. Макар и Корнелия Нинова да се утвърди като постоянно оцеляващия политически лидер – без значение от рецесиите и вътрешната съпротива – това има своята цена. Нинова остави партията си без знакови локални водачи в огромните градове на България.

Другият губещ от предходното ръководство, въпреки и деятелен състезател в него, са от „ Демократична България ”. Трудно ще трансферира изборната преграда и то полагайки старания да задържи личните си гласоподаватели, като единственото, което би им помогнало би била изборна интензивност, изненадващо ниска даже и за българските разбирания. На каквато не може да се разчита изрично, считат от „ Барометър ”.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР