Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато

...
Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато
Коментари Харесай

Йотова: Войната с президентската институция започна, когато разбраха, че Радев няма да стане част от "сглобката"

Голямата борба и войната с президентската институция стана тогава, когато схванаха, че президентът Румен Радев няма да стане част от тази " сглобка ". Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на Българската национална телевизия в събота вечер във връзка думите си отпреди няколко дни, че Румен Радев е имал предложения да стане част от " сглобката ".

Безспорно, че няма по какъв начин да желаят самичък да се включи. Това е президентът - президентът на страната. Не толкоз и от обособени министри, въпреки че съм чувала за такива оферти, а по-скоро за това да припознае решенията на " сглобката ", изясни Йотова.

" Ако президентът по някакъв метод беше припознал тази " сглобка ", евентуално щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти до момента. Само че това в никакъв случай няма да се случи с нашия мандат ", съобщи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова българските жители виждат в Румен Радев единствената вяра и опция, а не в некоалицията.

Политическите партии, които до през вчерашния ден с говорили едно, а вършат тъкмо противоположното, когато се срещнат със своите разочаровани, афектирани, излъгани гласоподаватели, всякога, когато видят президента, виждат гузната си съвест, разяснява Йотова. Тя напомни, че имаше оферти от политически партии служебният кабинет да стане постоянен.

" Няма потребност да написа Трети март на нашата постройка, тъй като Трети март, за разлика от други български празници, е в сърцата ни ", разяснява вицепрезидентът. Повод за думите ѝ е коментарът на ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който сподели по-рано тази седмица, че „ прави усещане, че президентството се е трансформирало в централа на партия “. „ Хубаво е да сменим табелата, тъй като няма смисъл към този момент да написа президентство. На табелката би трябвало да написа политическа партия „ Трети март “, сподели Пеевски.

Йотова съобщи, че президентството не се занимава с политически инженеринг.

Вицепрезидентът отхвърли да има „ заплащания в пликове “ за назначения в служебните кабинети. " Аз в никакъв случай не съм виждала такова нещо в президентската институция “, съобщи тя.

Йотова не чака да се задейства процедура по импийчмънт на президента. Нямат за цел да провокират тази процедура. Първо, тъй като това значи автоматизирано още по-висок рейтинг на президента, защото причините ще бъдат повече от смешни. Второ, тъй като задачата не е импийчмънт, а омаскаряване на президента, разяснява тя.

По мотив решението да бъдат предоставяни в допълнение 50 милиарда евро помощ за Украйна от европейския бюджет, Илияна Йотова сподели, че от тези 50 милиарда, 17 са безплатна помощ, а останалите са под форма на заеми.

Относно присъединението на България към Шенген по суша вицепрезидентът съобщи, че несъмнено не чака това да се случи до края на тази година. Много са политическите процеси, предстоят избори в Европа. Доста огромно е терзанието за възхода на крайнодясните партии, сподели тя. " Бих се борила за това достоверните партии в Европа в действителност да вземат болшинството на тези избори, тъй като другояче, в моите очи, нищо положително не ни чака ", добави Илияна Йотова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР