Голяма радост настана в Пловдив преди време, когато градът спечели

...
Голяма радост настана в Пловдив преди време, когато градът спечели
Коментари Харесай

Сътворение от хаоса или хаос от сътворението предстои в Пловдив

Голяма наслада настана в Пловдив преди време, когато градът завоюва състезанието и бе разгласен за Европейска столица на културата през 2019 година. Много неща се изговориха, доста проекти се споделиха, кой от кой по-амбициозни, културният календар набъбна много преди тази дата. Само че 2019-та наближава, а пловдивчани се чудят на какво да имат вяра - на остарели изявления с обещания и проекти или на това, което виждат с очите си и с което се борят всеки ден.
Вече сме декември, Централният площад е разкопан, сигурно ще преживее в този или небрежно скърпен тип семейството, хората прескачат огради. Преди месец стартира дългоотлаганият и наложим ремонт на подлеза на ул. " Гладстон " - връзката сред източната и западната част на града. Автобусите трансформираха маршрутите си, хората не знаеха като се качат на нормалния си автобус къде ще ги закара. Шофьорите обикаляха и ругаеха. Ставаха тапи.
По проект тази връзка трябваше да бъде отворена през декември, само че скоро кметът Иван Тотев заяви, че няма да бъде подготвена до тогава, а ще я отворят през март. Новината е сензация само за хората, които не наблюдават и не патят от години от поправки на пътища, чийто краен период се мести във времето с лекотата на перце. Да питат жителите на Коматево да вземем за пример. Но въпреки всичко новината за отлагането на този край сложи в неразбиране всички, които към момента се надяват на някакъв здрав разсъдък. Защото ситуацията не търпи отсрочване и е сериозно.
Е, ще стане още по-критично. Защото от 27 декември до 17 януари общината затваря другата съществена връзка в града, свързваща южната със северната част - централния бул. " Цар Борис Трети Обединител ". Оттам минават 80% от градските рейсове. Дори единствено това е задоволително, да не приказваме за колите. Целта на затварянето е помпозната гала по откриването на семейството на Пловдив като Европейска столица на културата на 12 януари 2019. Общината утвърди концепцията на немски създатели, което ще значи, че на средата на затворения бул. ще бъде издигната кула по сходство на шумерски зикурат с височина 25 метра, по която ще дефилират доброволци реализатори, ще има кукери, светлинно шоу и други атракции, които, по мнение на одобрилите разноските от 2 млн. лева, ще отбележат най- огромното културно събитие за Пловдив през годината. В някои изявления, цитиращи фондация " Пловдив 2019 " и общинските изяви, се загатва цифрата от 1 000 доброволци и 80 000 фенове.
А в този момент дано сметнем две и две и забележим какво ни чака - и нас, пловдивчани, и гостите на града.
1. Поне 20 дни цялостен транспортен пъкъл. Не е пресилено, тъй като самият шеф на полицията на брифинг призна, че никой не ги е питал за затварянето на булеварда, нито пък са наясно по какъв начин да реорганизират придвижването. Както и да го реорганизират, по булевардите " Източен " и " Руски ", които се явяват последващи по значимост в периферията, и в този момент има тапи. Какво ще стане от 27 декември до 17 януари, може доста елементарно да се планува. И то по никакъв начин не е хубаво за хората.
2. Идеята да се съберат толкоз доста хора вечерта на 12 януари също не вещае нищо положително. Освен в случай че зимата не се покаже напълно милостива, по това време на годината нормално са най-големите студове и най- изобилните снеговалежи. Температурите по това време може да варират, само че сигурно са в минусовия отсек. Трябва да си в действителност огромен почитател на културата и на община Пловдив, с цел да стоиш с часове на тоя мраз. Да не приказваме пък за хората, които ще демонстрират нещо, покачени на кула с височината на осем етажен блок. Ами в случай че вали сняг и се заледи, кой ще подсигурява живота им? Сред тях несъмнено ще има и деца, по какъв начин без деца в носийки на културни прояви...
Здрав разсъдък. Към това молят пловдивчани, които вземат участие с възходящ смут във все по-големия безпорядък, създаван в града и се пробват да продължат да живеят обикновено живота си, да работят, да вървят на кино и спектакъл, да разхождат децата си, да си правят някаква работа. Е, и до момента беше мъчно, само че от 27 декември става съвсем невероятно.
Ще има впечатлени от церемонията на 12 януари сигурно. Дано единствено няма и потърпевши.
Защо построиха скъпа и прескъпа спортна зала - " Колодрума ", в която отново можеше да се открие Европейската столица на 2019, без това да заплашва нито естествения темп на живот, нито здравето, че и живота на участниците? Мигар не можеше да се измисли нещо стойностно и особено, че и по-евтино и безвредно? На всичкото от горната страна шумерският зикурат няма нищо общо с Пловдив...
Автор: Веселина Божилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР