Голяма промяна за шофьорските книжки! Ето какво предстои! Европейският съюз

...
Голяма промяна за шофьорските книжки! Ето какво предстои! Европейският съюз
Коментари Харесай

Голяма промяна за шофьорските книжки! Ето какво предстои!

Голяма смяна за шофьорските книжки! Ето какво следва! Европейският съюз готви промяна за смяна на валидността на документите.

Предложението планува срокът им да бъде минимум 15 години, а хората над 70 години да си ги  възобновяват на всеки 5 години. Транспортната комисия на Европейския парламент към този момент поддържа тези хрумвания. Евродепутатите гласоподаваха и за прекосяването към цифрови шофьорски книжки, налични на телефони и изцяло еквивалентни на физическата шофьорска брошура.

Също по този начин свидетелствата за ръководство на мотоциклети, коли и трактори би трябвало да са годни минимум 15 години, до момента в който свидетелствата за ръководство на камиони и рейсове би трябвало да са годни 5 години. Здравните прегледи от медицински експерти също би трябвало да бъдат наложителни при приемане или възобновяване на шофьорска брошура, подчертаха те. Всяка страна обаче ще може да трансформира тези правила. В България сега шофьорската брошура важи 10 година и може да не бъде удължавана.

Ще се гласоподава и предлагането шофьорските книжки на хора над 70 години да се възобновяват на всеки 5 години.

Неопитните водачи ще би трябвало да преминат изпитателен период за шофиране от минимум две години. През това време начинаещите водачи ще се сблъскат с ограничавания като предел от 0,2 g/l алкохол и други по-строги наказания при нарушение на разпоредбите за придвижване.

Депутатите се съгласиха да разрешат на 18-годишните да получат лиценз за ръководство на бусове с до 16 пасажери, с цел да се смекчи дефицитът на професионални водачи, при изискване че имат документ за професионална подготвеност (ако не, възрастовата граница е 21 г.). 17-годишните също могат да имат право на удостоверение за ръководство, в случай че са съпроводени от по-опитен водач.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР