Голяма порция приключения и смях – това е романът за

...
Голяма порция приключения и смях – това е романът за
Коментари Харесай

Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога

Голяма порция завършения и смях – това е романът за деца (но и не само) „ Чифтоядците се завръщат ”, превод на Красимир Проданов и издание на „ Изида “. Любимите герои от книгата на Павел Шрут и Галина Миклинова се забъркват в какви ли не каши, похапват сладко чорапи и се борят с огромни неприятности.
Странните създания бързо станаха добре известни и на българските деца. А в Чехия от дълго време са феномен… През 2020-а в Прага даже отвори порти Музей на чифтоядците. Стара и хубава къща се трансформира в това, за което всяко дете мечтае, до момента в който чете книгата – да срещне героите, които се подвизават в нея. Затова и музеят е проведен по метод, който предизвиква дребните гости да открият сами къде се крият странните същества – в тоалетната, в хладилника или пък на тавана! Могат да влязат и в кабинета на смахнатия академик професор Къдрафиол, който учи чифтоядците или пък да прегледат всички издания по света на поредицата – измежду тях гордо се кипри и българското!
С „ Чифтоядците се завръщат ” Павел Шрут и Галина Миклинова дават отговор на големия интерес, който провокира първата книга. Тя печели най-престижната чешка литературна премия „ Магнезия Литера ” и даже е оповестена за Книга на десетилетието. Двата романа имат независими сюжети и могат да се четат настрана.
Романът се развива на бързи обороти – основният воин Хихльо е в Африка, с цел да открие родителите си, само че откъм Прага се задава тъмна сянка… Гангстерът Дедерон Камата е жив и решен да преследва смъртния си зложелател до края на света! Единствено братовчедът Рамчо се осмелява да му се противопостави… и ето ги и двамата в девствените африкански гори.
Междувременно пък Хихльо се оказва непринуден изгнаник в чифтоядския замък на благодетеля сър Джеймисън. Интригата се заплита още повече, когато на сцената излиза и дивашкото племе на Поклонниците на чифтоядското цвете.
А на всичко от горната страна Хихльо… се влюбва.
Децата несъмнено ще ахнат от наслаждение и изненада, когато се срещнат с неговата изгора Кава. Но и целият сюжет си го бива! Защото „ Чифтоядците се завръщат ” комбинира действието със смешни и занимателни сценки, в които Павел Шрут е същински занаятчия. А пък асоциациите, които вмъква в историята си, вършат „ Чифтоядците се завръщат ” същински занимателна даже и за… възрастните. Особено в случай че и във вашия дом чорапите непрестанно остават сами.
 Тайнствен квартал на Прага стопира телефоните и електрическата енергия Тайнствен квартал на Прага стопира телефоните и електрическата енергия
Чешкият шлагер за млади читатели „ Прашина ” излезе на български в издание на „ Изида “ и превод на Красимир Проданов....
Това обаче значи единствено едно – време е да извикате Хихльо и компания на помощ!
Читателите за „ Чифтоядците се завръщат ”:
Ето няколко отзиви за книгата от читателския конгрес на databazeknih.cz
• „ Не знам за какво, само че втората част ми хареса повече и от първата. Може би тъй като възприех чифтоядците като остарели положителни другари. Книгата беше доста занимателна както за мен, по този начин и за сина ми, на който я четох. ” (FishTailTea6)
• „ Когато започнах да я чета, се притеснявах, че няма да е като първата. Че нищо ново и автентично не се е родило. Но разбрах, че е тъкмо противоположното. Във втората книга качеството освен че не пада, само че и се покачва. Хихльо е тъкмо толкоз добър, колкото и в първата. Препоръчвам я! ” (StephenKingje)
 Норвежка писателка трансформира неуместните тематики в занимателен разказ Норвежка писателка трансформира неуместните тематики в занимателен разказ
Нашумялата звезда на скандинавската литература Гюдрюн Скретинг, която гостува преди време в България и омайност българските младежи, на...
• „ Достойно продължение на първите „ Чифтоядци ”. Отново се забавлявах доста и когато намеря в дрешника индивидуален чорап, изобщо не се ядосвам… Очаквам с неспокойствие и третата! ” (Vojslava)
• „ Чифтоядците се завръщат ” никога не разочарова. Наистина е за деца, само че и възрастните фенове на напрегнати завършения ще я изчетат на един мирис. ” (Márinka)
За създателите
• Павел Шрут (1940-2018) е измежду водещите чешки създатели в региона на детската литература дълги години. Започва обаче да написа за деца непредпазливо – откакто поезията му е неразрешена в годините на „ нормализацията ” след Пражката пролет през 1968-а. Затова пък текстовете му за деца бързо се трансформират в класика, като е неведнъж награждаван за тях. Работи интензивно и като преводач – неговото име стои да вземем за пример под сонети на Шекспир, произведения на Дилън Томас, романи на Джон Ъпдайк. Създава прелестен креативен тандем с Галина Миклинова, която измисля по какъв начин да наподобяват чифтоядците.
• Галина Миклинова (р. 1970) учи в Чехия и Англия, като се занимава с кино и илюстрация. На процедура е най-популярният актуален илюстратор на детски книги в Чехия, като премиите ѝ са десетки. „ Чифтоядците ” е измежду най-известните ѝ произведения. Застава самоуверено зад концепцията за филмиране на книгата – пълнометражният филм смесва сюжети от цялата трилогия и е гледан от близо 3 млн. души единствено в Чехия. Пак Галина Миклинова стои зад концепцията за основаване на Музей на чифтоядците в Прага, който отваря порти през втората половина на 2020-а.По мотив излизането на втората книга от поредицата на български Галина Миклинова споделя: „ Много се веселя, че идната книга с приключенията на чифтоядците ще е скоро при българските читатели. Ура! “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР