Голяма нова археологическа находка от древни бронзови статуетки и добре

...
Голяма нова археологическа находка от древни бронзови статуетки и добре
Коментари Харесай

Огромна находка от 250 саркофага и 150 статуетки в египетски некропол

Голяма нова археологическа находка от антични бронзови статуетки и добре непокътнати саркофази, открити в египетския некропол Сакара, са показани за обществеността в понеделник, се споделя в изказване на египетското министерство на антиките.

Колекцията включва 250 дървени изрисувани саркофага и 150 бронзови статуетки на антични египетски богове и богини и други антики в некропола в Сакара.

Артефактите са показани на спонтанна галерия в подножието на стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара, на 24 километра югозападно от египетската столица.

Те са последните от поредицата открития, направени в региона.

Сакара е голям некропол на античната египетска столица Мемфис, обект на ЮНЕСКО за международно завещание, място с повече от дузина пирамиди, места за погребения на животни и антични коптски християнски манастири.

Сред 150-те бронзови статуетки, открити при последните открития, е една на Имхотеп, който „ направи гражданска война в архитектурата “ в античния свят, отбелязва пред кореспонденти Мустафа Вазири, началник на Върховния съвет по антиките на Египет.

Имхотеп, който е живял през третото хилядолетие преди н.е., построява стъпаловидна пирамида Джосер, една от най-ранните в античен Египет. По-късно е разгласен за господ на медицината.

Вазири разкрива задачата на археологическата задача, до момента подхванала четири сезона на разкопки в региона: „ Да се ​​намери гробницата на Имхотеп “.

Други открити статуетки изобразяват разнообразни богове и богини, в това число Бастет (богинята-котка), Анубис (бог, съпровождащ душите), Озирис, Амoн Ra, Изида, Нефертум (второстепенно провидение в египетската митология) и Хатор (богиня на любовта с рога на крава и безоблачен диск) съгласно изказване на Министерството на туризма и антиките.

Мисията също по този начин разкрива „ 250 дървени саркофага с мумии вътре, датиращи от късния интервал “, към пети век пр.н.е., афишира Вазири.

Вътре в един от саркофазите екипът е разкрил непокътнат и запечатан папирус, трансфериран в лабораторията на Египетския музей в центъра на Кайро за цялостно възобновяване и изследване, споделя Вазири. Той прибавя, че папирусът - дълъг девет метра евентуално съдържа глави от Книгата на мъртвите, сбирки от погребални текстове от заклинания, които египтяните са употребявали, с цел да направляват мъртвите през подземния свят.

Саркофазите ще бъдат преместени в Големия египетски музей, който управляващите се надяват да открият покрай пирамидите в Гиза в Кайро по-късно тази година след многократни забавяния.

Властите се надяват новият музей да помогне за възраждането на жизненоважната за страната туристическа промишленост.

Секторът бе обиден от поредни удари, в това число революцията от 2011 година и последвалите безредици, пандемията на ковид и в този момент прекъсването на съветски и украински туристи, които представляваха огромна част от посетителите на страната.

Сред другите открития в Сакара, Египет през март разкри пет антични фараонски гробници, а през януари предходната година разгласи откриването на повече от 50 дървени саркофага, датиращи от Новото царство, траяло до 11 век пр.н.е.

Източник: НаукаOFFNews
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР