Голяма част от университетите в страната са заплашени да останат

...
Голяма част от университетите в страната са заплашени да останат
Коментари Харесай

Заради недостиг на средства: Предлагат повишаване на университетските такси с 20%

Голяма част от университетите в страната са застрашени да останат без финансиране, тъй като нямат статут на научноизследователски университети. Това стана ясно по време на съвещанието на Съвета на ректорите в Пловдив. В същото време план за решение на Министерски съвет планува скок от близо 20% на междинния размер на годишната такса за образование в държавни висши учебни заведения. Още по тематиката от Илиян Велков.

С към 20 % по-високи такси за студентите - това е планувано в проекторешение на държавното управление. Голямата част от университетите, обаче ще запазят размера на досегашните такси, поради отлива на искащи да следват. 

„ Все още не е решено “, показва проф. доктор Сашо Пенов, министър на образованието.

Ректорите са обезпокоени от новите критерии за оценяване и акредитация, които към момента не са обновени и от които ще зависи финансирането на университетите.

Ръководителите на висшите учебни заведения попитаха министъра на образованието какъв  път на развиване могат да имат близо държавните университети у нас, които не са научноизследователски, по какъв начин те ще бъдат финансирани и допустимо ли е да се направи връзка с бизнеса.

„ Тук би трябвало да имаме доста дейна връзка и с бизнеса за финансирането на тези университети “, счита акад. Лъчезар Трайков, ръководител на Съвета на ректорите и ректор на МУ-София.

 
Има нужда такива научни артикули, осъществени от изследователска активност, доста бързо да бъдат приложени в практиките и по задание на бизнеса да бъдат разработвани разнообразни иновационни артикули, които да намерят и доста бърза реализация на пазара на труда.
проф. доктор Мариана Мурджева - ректор на МУ-Пловдив

Четирима души се борят за място в Медицинския университет в Пловдив. Той е един от десетте с научноизследователски статут. В него се намира единственият у нас Медицински симулационен подготвителен център, където бъдещите лекари се образоват на манекени, които могат да бъдат оперирани и лекувани.

Останалите университети имат благоприятни условия по разнообразни европейски и национални стратегии да аплайват за развиване на своята активност.

Под въпрос са средствата на 40 университета у нас. В същото време студентите от осем професионални посоки и 18 предпазени специалности, още веднъж ще бъдат освободени от такси.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР