Голяма част от разпитаните служители на РЗОК в Пловдив твърдят,

...
Голяма част от разпитаните служители на РЗОК в Пловдив твърдят,
Коментари Харесай

Схемата РЗОК - Пловдив: Източване на Касата с фиктивни аптеки

Голяма част от разпитаните чиновници на РЗОК в Пловдив настояват, че източването на Касата с фиктивни аптеки се прави от години и в никакъв случай не е било подаван сигнал до момента. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Тези, които са арестувани, са имали подчинени, които е трябвало да вървят на инспекции, само че никой не ги е изпращал.
„ В Пловдив има 237 аптеки, които имат контракт с НЗОК”, сподели прокурор Попов и добави, че занапред ще се откриват още неща.
По думите на Попов през последните 2-3 години в Пловдив никой не е ходил на инспекции по аптеките . „ Искрено се надяваме да няма ощетени пациенти”, сподели окръжният прокурор. Разследването продължава.
„ Минали са едвам 24 часа, работили сме на мрачно, едвам през вчерашния ден влезнахме в Касата”, сподели още Попов. Знае се какъв брой са пациентите, чиито персонални данни са употребени, ще има и разпити с тях. Тепърва ще се проверява и имуществото на арестуваните. Досега е открито, че те живеят над допустимия стандарт за ситуацията, което заемат.
Окръжният прокурор Румен Попов заяви още, че подставеното лице, което е било употребявано в схемата, е било неведнъж викано от Икономическа полиция и прокуратурата за сходни схеми. Как и кой е разрешил да не му се прави инспекция, в това число и данъчна, занапред ще се ревизира. Лицето е тежко болно и не е състоятелно финансово, споделиха още прокурорите. То е било шеф на сдружението и единствено то е можело да тегли пари от банката, откакто е получавало сигнал, че парите са приведени от НЗОК. След като е теглил парите, подставеният ги е раздавал на останалите в схемата. А тя е: Парите излизат от бюджета на Здравната каса, отиват в комерсиалното сдружение, подставеното лице ги тегли и ги носи на индивида с фармацевтичен бизнес. Той му дава избрана сума за услугата. Вчера подставеното лице е било арестувано с 14 000 лв., 7000 от които са били за заплащане на Данък добавена стойност в хазната и останалите 7000 – за него. 50 000 лв. са отишли за двамата чиновници в РЗОК, а остатъкът е бил за аптекаря – „ мозък” на измамата, съобщи Фокус.
Зам.-окръжният прокурор и наблюдаващ делото Галин Гавраилов изясни, че е съществувала един път легална скица, при която тежко болен пациент минава през джипито, което му дава рецепта. Аптеката също е с контракт към касата и е лицензирана. Пациентът минава през аптеката, показва рецептурна брошура и протокол и договорката се рапортува в Здравната каса по електронен път. Тази легална аптека си пуска финансов доклад, че е дала лекарството на пациента, което коства 35 000 лв.. След като мине утвърждение за заплащането от НЗОК, бюджетът връща назад парите към аптеката, а държавните чиновници получават публично информация за действителни пациенти, че са получили медикаментите и са минали през касата. Подават персоналните данни за пациентите към аптекаря, който изготвя документи с техните данни. Те са били подписвани от същински лица, само че са били с погрешно наличие.
„ Реално имаме разпределяне един път на медикаментите за пациенти, а касата заплаща два пъти за тях”, разясни прокурор Гаврилов.
Докато касата се усети, че има проблем, компанията се закрива и се открива нова. За да се хване измамата би трябвало да се отиде на място в аптеката и да се ревизира, само че това не е било правено. „ Реално хората, които е трябвало да реализират контрола, са били в схемата и не са правили подобен “, сподели прокурор Гавраилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР