Голяма част от пленените украински защитници на “Азовстал се завърнаха

...
Голяма част от пленените украински защитници на “Азовстал се завърнаха
Коментари Харесай

Киев си върна пленените защитници на “Азовстал”

Голяма част от пленените украински бранители на “Азовстал ” се завърнаха тази нощ в Украйна.

В рамките на обмена на военнопленници бяха освободени 215 украински военнослужещи, от които 108 бойци от “Азов ”. Украйна съобщи 55 съветски военнопленници и украинския олигарх Виктор Медведчук, прочут като кума на Путин.

Освободени са и командирът на “Азов ” Денис Прокопенко (Редис) и неговите заместници Святослав Паламар (Калина) и Олег Хоменко, командирът на 36-а морска пехотна бригада Сергей Волински (Волина) и командващият 1 батальон на морската пехота Евгений Бова, които ръководеха отбраната на “Азовстал ”.

Те обаче са в Турция и ще останат там под специфичната защита на президента Реджеп Ердоган до края на бойните дейности в Украйна. Украинският президент Зеленски особено благодари на Ердоган за посредничеството при освобождението на командирите.



Разменени са и 10 задгранични жители, които водиха война на страната на Украйна - петима британци, двама американци и по един жител на Хърватия, Мароко и Швеция. Част от тях бяха наказани на гибел от “трибунала ” на самопровъзгласилата се Донецка национална република. Те се намират в Саудитска Арабия, откъдето ще отпътуват за своите страни. Освобождаването им е станало с посредничеството на принц Мохамед бен Салман.

Размяната стана в деня, в който съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност в Русия.



”Размяната преди малко завърши. Ние връщаме нашите хора вкъщи. Това очевидно е победа за нашата страна, за цялото ни общество. И най-важното - за 215 фамилии, които ще могат да видят околните си в сигурност. Ние помним всички наши хора и се опитваме да спасим всеки украинец. Това е смисълът на Украйна, нашата същина, това ни отличава от врага. Ценим всеки живот! И несъмнено ще създадем всичко, с цел да спасим всички, които са в съветски плен ”, сподели Зеленски.



" Такива бяха изискванията на обмена. В Турция те ще бъдат под персоналния протекторат на турския президент и в комфортни условия. Ще могат да организират и персонални срещи ", добави той.

Сред разменените са 8 ранени при атентата в колонията в Еленовка на 29 юли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР