Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са

...
Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са
Коментари Харесай

Николай Денков: Голяма част от критиките за матурите са силно преувеличени

Голяма част от рецензиите по организацията на тазгодишните изпити са мощно пресилени. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. По думите му има свръхчувствителност по тематиката.

Той посочи, че за първи път тази година МОН е провело толкоз изпити в границите на месец, тъй като за първи път приключват випуски по новия закон.

" Да, имахме пропуск, който за благополучие не докара до съществени последици. Грешката в НВО по математика за 10 клас не беше в дилемите, а в листа с формулите. След инспекция се оказа, че в изпита е имало единствено една задача, за която е трябвало да се употребява сбърканата формула. 6 минути след подаването на сигнала са изпратени правилно конвертираните формули. Затова в учебните заведения, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем цялостния брой точки за тази задача. В съответния случай тези изпити не са толкоз значими. Ако това се беше случило с изпита за 7 клас, това би било голям проблем ", сподели Денков.

По думите му провеждането на изпитите след 7 и 10 клас в един и същи ден основават предпоставки за комплициране, по тази причина двата изпита би трябвало да се организират в разнообразни дни.

Николай Денков изясни и за какво съгласно МОН разказът " Талисманът " е подобаващ за изпита за 7 клас.

" Целта на " Талисманът " не е да е книжовен шедьовър. Има съответни условия към тези текстове - да не са доста комплицирани, тъй като са предопределени за всички седмокласници, а освен за елитните гимназии. Предишни години сме имали рецензии дали разказът не е прекомерно комплициран, тъй че постоянно ще има рецензии. В деня на изпита получих поздравления от учители за избора на тескта, а откакто излязоха детайлности за политическата ориентировка на създателя, пристигнаха и рецензиите. Представете си идващият министър да каже, че не харесва проевропейски настроените създатели. Тогава да махнем Георги Господинов ли? ", попита министър Денков.

Той отбрани и противоречивия въпрос за пожарникаря, с който не се оправиха болшинството четвъртокласници.

" Темата за пожарникаря е показана едностранно. Учениците учат какво е специалност - това е част от тяхната стратегия. На оценяващите е казано да не одобряват единствено отговора " специалност ", одобряват и че това работят, готови са за това, тренирани са това. Но, в случай че гори пожар и ние с вас отидем да го гасим, това прави ли ни пожарникари? Ако родител учи детето си, това прави ли го преподавател? Трябва малко по-дълбоко да се вглеждаме. За мен това е индикация, че би трябвало по-внимателно да подготвим децата за този вид въпроси, а не да приказваме, че въпросът е неправилен, " сподели Денков.

По въпроса за началото на образователната година следва спор след края на изпитите. Николай Денков увери, че в учебните заведения у нас има задоволително места за всички украински деца, които пожелаят да се образоват в България идната образователна година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР