Голяма част от компаниите в Еврозоната са в опасност поради

...
Голяма част от компаниите в Еврозоната са в опасност поради
Коментари Харесай

ЕЦБ: Без помощ, стабилността на банките ще бъде изложена на риск

Голяма част от фирмите в Еврозоната са в заплаха заради сериозната икономическа рецесия, през която минава паричната зона. Публичната помощ, в това число " безвъзмездни "  пари, инжектирани от Европейската централна банка, към този момент е лимитирала вредите за бизнес бранша. И въпреки всичко неприятните данни, които се чакат за четвъртото тримесечие, могат да провокират вълна от банкрути, в случай че държавните управления изтеглят прибързано помощи (гаранции, директна помощ и кредит), написа.

" Уязвимостта на фирмите се усили до равнища, следени за последно в пика на рецесията с държавния дълг в Еврозоната, макар че остава под равнищата, достигнати след международната финансова рецесия ", отбелязва Европейската централна банка в статия от нейния отчет за непоклатимост, направен от Шандор Гардо, Бенджамин Клаус, Мика Туюла и Йонас Венделборн, откриватели от институцията.

Европейската централна банка е помогнала на корпоративния бранш посредством инжектиране на ликвидност в банки (които от своя страна са дали заем на компании) и закупуване на към 20 милиарда евро корпоративен дълг през тази година като част от проекта за изключителни покупки на облигации. ЕЦБ играе значима роля при даването на финансиране на фирмите, с цел да се избегне ликвидна рецесия. Но новият стопански спад (почти обезпечен от неприятни данни за PMI) излага на риск кредитните рейтинги на доста компании, което може да усложни приноса на ЕЦБ, която може да закупи единствено корпоративен дълг от капиталов клас.

Докладът акцентира няколко слаби места. Компаниите изпитват внезапен спад в продажбите, по-ниска действителна и предстояща доходност и увеличена задлъжнялост. Гаранциите за обществени заеми и мораториумите предотвратиха огромна вълна от неизпълнени заплащания, само че забележителен брой компании биха могли да бъдат принудени да разгласят банкрут, в случай че тези ограничения бъдат изтеглени прекомерно рано или в случай че изискванията на банковите заеми станат по-строги, споделят от ЕЦБ.

Досега рисковете за финансиране не са се осъществили с помощта на разнообразни ограничения за поддръжка, само че корпоративната накърнимост може да ескалира до равнища, следени по време на международната финансова рецесия, настояват създателите на отчета.

" По-специално, в случай че втората вълна на пандемията спре икономическото възобновяване и растежът се окаже по-слаб от предстоящото, предстоящият завършек на ограниченията за подкрепа може да се трансформира в доста нарастване на корпоративните банкрути с последици за финансовата непоклатимост за еврото и банките в района ", се показва още в отчета.

Увеличаването на банкрутите може директно да засегне банките и качеството на техните активи. Този сюжет би довел до увеличение на необслужваните заеми, което би могло да повлияе на опцията за разпределяне на нови заеми на банки. Това от своя страна би имало негативно влияние върху стопанската система и вложенията и потенциално би породило финансова рецесия. 

Правителствата са в сложен баланс. От една страна, те се стремят да поддържат гаранции и помощи, с цел да избегнат по-нататъшно разрушение на бизнес структурата. От друга страна, поддържането на тези ограничения допуска мощен напредък на обществения дълг, което излага на риск устойчивостта на финансите на страните. Няма идеално решение или без рискови последствия. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР